ABN Amro ar putea fi preluata pentru aproape 70 de miliarde de euro

Luni, 23 Aprilie 2007, ora 00:18
940 citiri

Doua institutii financiare internationale au declarat ca vor licita sume de peste 70 de miliarde de euro pentru a prelua controlul asupra pachetului majoritar de actiuni a bancii ABN Amro. Banca britanica Barclays ar putea oferi luni 69 miliarde euro pentru ABN Amro. La randul sau, RBS a anuntat ca va lansa o oferta superioara pentru preluarea bancii olandeze.

Reprezentantii Barclays ar trebui sa se hotarasca sa spuna care este oferta pe care aceasta institutie o face pentru preluarea ABN Amro, in contextul in care exclusivitatea negocierilor cu ABN Amro a luat sfarsit vineri, iar reprezentantii bancii olandeze se vor intalni luni cu cei ai consortiului alcatuit din Royal Bank of Scotland (RBS), banca spaniola Santander si grupul belgiano-olandez Fortis.

Potrivit The Observer, oferta Barclays ar putea sa nu fie suficient de mare ca sa schimbe hotararea comitetului director al ABN Amro, care ar putea fi atras de propunerile consortiului, spune AFP.

Barclays ar putea oferi 36 euro/actiune pentru preluarea ABN Amro, dar consortiul condus de Royal Bank of Scotland ar putea sa ofere pana la 40 de euro/actiune, se spune in ziarul britanic The Observer, citat de AFP. In ziarul britanic The Independent, insa, se spune ca reprezentantii Barclays ar putea face o oferta "mai mare decat 36 euro/actiune", relateaza AFP.

Consortiul format din RBS, Santander si Fortis i-a invitat pe reprezentantii bancii ABN Amro la o intalnire, luni, pentru "clarificarea intentiilor si intereselor consortiului". Reprezentantii consortiului au spus ca proiectul lor este simplu, atat in ceea ce priveste realizarea si reglementarea, cat si pentru actionari, spune AFP.

Banca centrala a Olandei a avertizat miercuri ca o cumparare a bancii ABN Amro de catre cele trei banci europene ar fi o operatiune complicata si riscanta.

O eventuala fuziune a bancii britanice Barclys si a grupului olandez ABN Amro ar crea a doua banca europeana, dupa HSBC.

Royal Bank of Scotland (RBS) va face o oferta de preluare compexa, in actiuni si numerar, pentru banca olandeza ABN, cu spcopul de a depasi oferta pe care o va face Barclays, a spus duminica o sursa avizata, citata de Reuters.

Desi afacerea nu a fost finalizata este posibil ca RBS sa preia conducerea in cadrul consortiului cu banca spaniola Santander si cu grupul belgiano-olandez Fortis, pentru ca tranzactia sa poata fi reglementata mai usor.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)