Astazi se deconteaza obligatiunile Bancii Mondiale

Luni, 18 Septembrie 2006, ora 13:45
977 citiri

Noua emisiune de obligatiuni in lei in valoare de 525 milioane RON, lansata de Banca Mondiala in data de 28 August 2006 se deconteaza astazi, 18 Sep 2006. Aceasta emisiune este prima lansata de o entitate nerezidenta in Romania si, de asemenea, cea mai mare emisiune de obligatiuni lansata pe piata de capital locala, informeaza un comunicat remis Bloombiz.ro.Tranzactia Bancii Mondiale s-a bucurat de un real succes in randul unui spectru diversificat de investitori. Emisiunea a fost suprascrisa cu 21% si plasata in proportie de 77% in randul investitorilor autohtoni, restul de 23% revenind investitorilor straini. Aproximativ 55% din obligatiuni au fost cumparate de corporatii, 35% de banci si 10% de catre companii de asigurari, fonduri de pensii si societati de administrare a investitiilor. Cu toate ca procentual persoanele fizice au cumparat mai putin de 1% din totalul emisiunii, ordinele de subcriere ale acestora au reprezentat jumatate in total ordinelor plasate in piata, se arata in comunicat.

Obligatiunile BIRD au scadenta in 2009, o rata a cuponului de 6.5% platita semi-anual si au fost emise la par (pretul de emisiune este egal cu valoarea nominala individuala). Perioada de subscriere a inceput in 30 august si s-a incheiat pe 12 sep 2006. ABN AMRO Bank Romania a actionat in calitate de consultant financiar, grup de distributie si agent de plata. Vanzarea obligatiunilor a fost intermediata de Intercapital Invest.

A« Suntem incantati sa vedem ca aceasta emisiune s-a bucurat de un spectru diversificat de investitori. Multi investirori individuali si corporatii - romani si straini - au luat in calcul posibilitatea si oportunitatea de a investi in obligatiuni cu un rating AAA in vederea finantarii activitatilor de dezvoltate ale Bancii Mondiale. A» a declarat Doris Herrera-Pol, Director Piete de Capital in cadrul Bancii Mondiale.

"Aceasta tranzactie a deschis piata de capital din Romania si succesul ei va stimula si alte supranationale, institutii financiare si corporatii sa emita, ceea ce va face piata de capital mult mai activa" a declarat Martin Bakelaar, Director Piete Financiare in cadrul ABN AMRO Bank.

Banca Mondiala este o organizatie internationala infiintata in 1945 si detinuta de 184 de state membre, inclusiv Romania. Principalul obiect de activitate il reprezinta reducerea saraciei si promovarea unei cresteri economice sustinute.

Bloombiz