Bancile din Romania "ascund" 19 miliarde USD

Joi, 21 Octombrie 2004, ora 11:14
1130 citiri

Comoara Romaniei nu se afla ascunsa prin vreo scorbura de copac ori prin munti sau pesteri, ci in bancile din aceasta tara.Potrivit unui raport realizat de Intercapital Invest, in prezent, piata bancara din Romania este impartita intre 39 de banci, iar nivelul activelor bancare se ridica la 19 miliarde USD.

Motorul cresterii si dezvoltarii segmentului bancar il constituie capitalul strain: 12 dintre primele 15 banci ca si cota de piata sunt detinute de proprietari straini, la care se adauga doua banci in curs de privatizare si o banca al carei capital este mixt. Privita dintr-un alt unghi, piata este dominata de banci de stat sau foste de stat.

Trei banci au o cota de piata cumulata de 50% (cotele de piata sunt din totalul activelor bancare). Prima in acest top este Banca Comerciala Romana, cu o cota de piata de 29,42%, urmata de Banca Romana de Dezvoltare - cu 13,30% cota de piata, transferata prin procesul de privatizare catre un investitor strategic puternic - grupul francez Societe Generale.

Raiffeisen Bank, cu o cota de piata de 7,23%, incheie plutonul celor trei, fosta Banca Agricola fiind transferata prin procesul de privatizare catre grupul austriac Raiffeisen. Pe locurile patru si cinci se situeaza o banca de stat, CEC, cu o cota de piata de 6,51%, si ABN Amro Bank Romania, cu o cota de piata de 5,15%.

In continuare, in clasamentul bancilor exista 12 banci cu o cota de piata cumulata de 30% (cota de piata medie 2,5%), la care se adauga 22 de banci cu o cota de piata sub 1% fiecare si o cota cumulata in jur de 9% (cota de piata medie este de 0,41%).

Cat priveste depozitele bancare constituite in Romania, acestea inregistreaza o valoare in jurul a numai 20% din PIB, fata de valori de 40% in Polonia si de 60% in Cehia sau Slovacia.

Situatia este similara la nivelul creditarii, valoarea creditelor neguvernamentale in Romania reprezentand in jur de 12% din PIB, fata de valori intre 30 si 35% in Polonia, Cehia si Slovacia si valori apropiate de 100% in Uniunea Europeana. Activele bancare in tara noastra reprezinta numai 35% din PIB, insa acest procent este in crestere fata de o valoare de 25% inregistrata in 2000.

Dupa socurile si instabilitatea din sistemul bancar din anii 1990, ponderea activelor bancare in PIB a crescut neintrerupt din 2000 pana in prezent. Aceasta evolutie a fost posibila datorita unui dezechilibru intre cererea si oferta de servicii bancare. Perspectivele pe termen mediu raman foarte bune, se mai arata in raportul Intercapital Invest.

Cresterea economica va determina atat o dezvoltare a afacerilor la nivelul persoanelor juridice, cat si o consolidare a segmentului clasei de mijloc in Romania, tendinte de pe urma carora bancile vor beneficia in continuare.

Desigur, conditiile sunt altele si piata s-a maturizat, concurenta a crescut, iar oportunitatile de tipul randamentelor spectaculoase ale titlurilor de stat sau produse bancare de baza pe piata s-au redus considerabil. Bancile vor continua sa obtina performante bune, insa vor fi mai greu de atins.

Sursa: Cotidianul