BEI planifica lansare primei sale emisiuni de obligatiuni in lei pe piata autohtona

Miercuri, 14 Martie 2007, ora 15:26
1103 citiri

Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca detinuta de Statele Membre ale UE, intentioneaza sa lanseze prima sa emisiune de obligatiuni in lei pe piata interna, valoarea emisiunii urmand a fi una standard pentru un emitent cu rating AAA, potrivit unui comunicat de presa din partea bancii.

Se asteapta de asemenea ca maturitatea obligatiunilor sa constituie o noutate pentru piata locala a instrumentelor cu venit fix. Obligatiunile vor fi emise in conformitate cu legislatia romaneasca, urmand a fi listate in Romania, fapt ce le face accesibile investitorilor autohtoni.

Prin acesta emisiune se ofera investitorilor un instrument lichid si de calitate ce poate constitui o alternativa la titlurile de stat emise de autoritatile romane, marcandu-se astfel si un nou punct pe curba randamentelor standard.

Emisiunea va conduce la o diversificare semnificativa pe o piata unde statul joaca rolul cel mai important. Se asteapta ca subscrierea sa inceapa in luna aprilie 2007. Obligatiunile vor fi disponibile atat investitorilor institutionali, cat si investitorilor persoane fizice. Prospectul preliminar de oferta poate fi procurat de la ABN AMRO (Romania) si de pe pagina de internet a BEI, www.eib.org/investor_info.

Aceasta emisiune de obligatiuni extinde initiativele anterioare ale BEI de a contribui la dezvoltarea pietelor din noile State Membre ale UE si potentialele viitoare state membre. In acest sens, in ultimii cinci ani, BEI a emis obligatiuni in 8 monede nationale (leva bulgare, coroane cehesti, forinti unguresti, lire malteze, zloti polonezi, tolari sloveni, coroane slovace si lire turcesti), participand astfel nu doar la dezvoltarea pietei de capital ci, in cazurile in care acest lucru a fost posibil, sustinand si activitatile de creditare BEI in monedele locale pe respectivele piete.

Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in RON de catre BEI. In ultimii ani Banca a acordat imprumuturi in valoare de 4,9 mld EUR incepand din 1993, pentru proiecte din sectorul public: drumuri, autostrazi, energie, apa/apa menajera, sanatate, educatie, precum si pentru investitii in sectorul privat. Printre alte proiecte, Banca a finantat recent constructia unei statii de tratare a apei menajere in Bucuresti si autostrada Bucuresti - Constanta.

Bloombiz