Consortiul condus de RBS ofera 71 miliarde de euro pentru preluarea ABN Amro

Marti, 29 Mai 2007, ora 10:40
779 citiri

Un consortiu bancar condus de Royal Bank of Scotland (RBS) a depus, marti, o oferta in valoare de 38,4 euro pe actiune, respectiv 71,1 miliarde de euro (95,7 miliarde de dolari) in total, pentru achizitia celei mai mari institutii de credit olandeze, ABN Amro, transmite Reuters.

Pretul are o componenta in numerar de 30,4 euro, iar diferenta este reprezentata de 0,844 actiuni RBS pentru fiecare titlu ABN Amro, a aratat grupul belgiano-olandez Fortis, membru al consortiului.

RBS, Fortis si Santander anticipeaza realizarea unor economii de 4,23 miliarde de euro in cazul finalizarii unei tranzactii, respectiv o crestere a profitului cu 1,22 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2010.

Propunerile neoficiale ale consortiului au fost respinse pana acum de conducerea ABN Amro, care a acceptat o oferta in valoare de 63 miliarde de euro sub forma de actiuni, inaintata de banca britanica Barclays.

"In conditiile asemanarilor strategice cu activitatile ABN Amro, bancile estimeaza ca...vor reusi sa creeze afaceri puternice, cu o prezenta de piata consolidata si perspective de crestere", se arata intr-un comunicat al consortiului.

Oferta este conditionata de anularea vanzarii diviziei americane a ABN Amro, La Salle, catre Bank of America, a mai aratat Fortis.

Finantarea ofertei va fi realizata, partial, prin emisiunea unor titluri in valoare de 15 miliarde de euro de catre Fortis, iar RBS va emite, de asemenea, actiuni de 15 miliarde de euro, pe care le va acorda actionarilor ABN Amro. Banca din Scotia urmareste sa mai obtina pana la cinci miliarde de euro prin majorarea capitalului de rangul intai (Tier 1), urmand sa asigure restul fondurilor necesare din resurse interne.

Banca spaniola Santander vrea sa obtina 9,5-10 miliarde de euro printr-o emisiune de titluri si instrumente convertibile, ceea ce va reprezenta circa 50% din suma totala cu care ar putea contribui la preluarea ABN Amro.

Bloombiz

(Sursa: Mediafax)