Obligatiunile BEI vor fi listate la BVB pe 8 iunie

Joi, 31 Mai 2007, ora 11:15
895 citiri

Obligatiunile emise de Banca Europeana de Investitii in Romania in luna aprilie, in lei, vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 8 iunie, a declarat, joi, agentiei Mediafax, Goetz von Thadden, seful Biroului din Romania al BEI.

"Titlurile vor fi listate pe 8 iunie, dupa inaugurarea oficiala a biroului din Romania al BEI", a spus von Thadden.

BEI a lansat la sfarsitul lunii aprilie o emisiune de obligatiuni in valoare de 300 de milioane de lei. Emisiunea a fost intermediata de ABN Amro Securities Romania. Titlurile au scadenta la sapte ani, respectiv 10 mai 2014. Dobanda, platibila anual, este de 7%, iar randamentul de 6,95%. Obligatiunile au fost puse in vanzare la un pret putin mai mare decat valoarea nominala, respectiv 100,25 lei fata de 100 de lei.

Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in lei de catre BEI. In ultimii ani, banca europeana a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori externi pentru Romania. Finantarile BEI in Romania au fost de 679 milioane euro anul trecut, estimarile pentru acest an indicand o valoare de un miliard de euro. In intervalul 1990-2005, BEI a acordat Romaniei credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la UE. De la 1 ianuarie 2007, data aderarii la blocul comunitar, Romania a devenit actionar al bancii.

BEI va deschide oficial, la 7 iunie, biroul din Bucuresti si o reprezentanta in parteneriat cu Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru sprijinirea proiectelor europene.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)