Reducerea dobanzii cheie duce la deprecierea temporara a leului, spun analistii

Sambata, 10 Februarie 2007, ora 02:23
923 citiri

Reducerea cu 0,75% a dobanzii cheie a bancii centrale ar putea avea ca efect intarirea pentru o scurta perioada de timp a monedei europene, urcarea dobanzilor la care se imprumuta bancile intre ele pana la 8% si o eventuala presiune inflationista, sustin analistii, luati prin surprindere.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, vineri, sa reduca rata anuala a dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8,00%, peste asteptarile analistilor, care intuiau o diminuare a acesteia cu cel mult 0,5%, pe fondul aprecierii leului mai rapid decat anticipa BNR.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu se astepta la o taiere a dobanzii cheie cu 0,50%, de la 8,75% pana la 8,25% ca efect al aprecierii leului si al performantei inflatiei, dar avertiza ca o coborare abrupta, de 1%, ar contine riscuri puternice.

Florin Citu: "Nu inflatia e problema, ci leul tare"

"Este o surpriza. Ma asteptam la o scadere cu 0,50%, iar piata chiar la mai putin, 0,25%. BNR da un semnal ca inflatia nu este o problema, ci aprecierea leului", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu. "Ca efect, cred ca pe termen scurt vom asista la o apreciere a euro fata de leu. Daca, insa, primele date privind inflatia vor fi bune, cursul leului va reveni", a adaugat Citu.

Radu Craciun: "Vom asista la o fuziune a dobanzilor"

"As compara rata dobanzii cheie cu previziunile de inflatie, desi, spre deosebire de alte banci centrale, BNR are multe referiri la evolutiile indicatorilor economici si monetari din trecut si prea putine, din pacate, previziuni. Nu cred ca banca centrala ar fi luat decizia fara informatii preliminare referitoare la inflatia lunii ianuarie. Aceasta decizie ar putea sugera ca vom avea o surpriza placuta in ianuarie si inflatia s-ar putea situa sub asteptarile pietei, care anticipa o rata lunara de 0,8%", a spus Radu Craciun, economistul sef al ABN Amro. "Ma astept la o la un efect limitat al deciziei de reducere a dobanzii cheie asupra pietei valutare", spune Craciun. Economistul sef al ABN Amro Romania a observat ca, in general, bancile centrale nu-si justifica deciziile prin evolutia cursului de schimb, chiar daca aceasta a jucat vreun rol. Textul comunicatului bancii centrale ar putea sugera ca vom asista la o crestere a dobanzilor interbancare pana la un nivel anual de 8% astfel incat sa fuzioneze cu ceea ce banca centrala numeste dobanda cheie", a mai spus economistul sef al ABN Amro Romania.

Ionut Dumitru: "E posibil ca luni euro sa se intareasca"

"Ma asteptam mai degraba la o scadere cu 0,50% de la 8,75% a ratei dobanzii de politica monetara, dar nu ma surprinde scaderea acesteia la 8,00% . Banca centrala a luat aceasta decizie, pe de o parte, ca urmare a evolutiei monedei nationale din ultime perioada, iar pe de alta parte, pentru ca perspectivele asupra inflatiei sunt mai bune decat in trecut", a declarat, pentru NewsIn, directorul de dezvoltare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. "Dupa aceasta masura, leul s-ar putea deprecia, in umatoarea luna, chiar si pana la 3,40 lei/euro si e posibil ca luni dimineata cotatiile de tranzactionare sa arate o intarire a monedei europene in raport cu leul", a mai spus Dumitru.

Directorul de dezvoltare al Raiffeisen Bank Romania a mai spus ca se asteapta ca BNR sa mai scada rata dobanzii de politica monetara, pana la sfarsitul anului, cu inca 0,50% pana la 7,50% pe an.

Dragos Cabat: "Pe termen scurt deprecierea leului, pe termen lung inflatie"

"Cred ca BNR a scazut rata dobanzii de politica monetara pentru ca a vrut sa nu mai vina bani straini care sa profite de diferentialul mare de dobanda de la noi. Problema e ca aceata masura e facuta pentru o crestere a inflatiei, nu pentru o scadere a acesteia", a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele CFA Romania, Dragos Cabat.

Daca masura era luata acum doua luni, cand toata lumea astepta intrarea inflatiei in grafic, intelegeam, dar acum, ma surprinde. Poate BNR are date in plus fata de noi. Un alt motiv pentru decizia luata de BNR ar fi ca in acest fel banca centrala va putea sa sterilizeze excesul de lichiditate in lei din piata mai ieftin, a mai spus Cabat. "BNR ar fi putut sa obtina, totusi, acelasi efect de sterilizare mai ieftina prin atragerea unor volume mai mici de bani din piata la dobanda de 8,75% pe an, asa cum a facut incepand cu luna decembrie", a adaugat Cabat.

Banca centrala ar putea sa ia o masura si mai dura, daca va hotari sa combine cele doua metode, respectiv sa ofere o dobanda mai mica in conditiile in care va continua sa sterilizeze doar o parte din excesul de lei al bancilor, a explicat Cabat.

"Daca BNR va steriliza banii in exces ai bancilor cu o dobanda mai mica, e posibil ca dobanzile practicate de banci sa scada, atat la credite, cat si la depozite, cu circa 0,50%", a mai spus vicepresedintele CFA Romania. "Prin scaderea dobanzii e de asteptat ca leul sa se deprecieze macar pana la 3,50 lei/euro pentru ca scaderea dobanzii este mare", a estimat Cabat.

"Pe termen scurt vom vedea, probabil, o depreciere a leului, dar pe termen lung e posibil sa avem si o inflatie mai mare. Problema va fi daca leul nu se va deprecia nici in urma acestei masuri drastice luate de BNR. In plus, mi-e teama ca si in conditiile de depreciere a leului, deficitul comercial va contoinua sa se adanceasca pentru ca Romania inca face importuri obligatorii pentru export", a mai spus Cabat. El a explicat ca volumul exporturilor de materii prime si semifabricate care revin ulterior in tara sub forma de produse finite este, in continuare, mare. "O depreciere a leului ar ajuta putin exportatorii, dar cred ca nu foarte mult", a mai spus vicepresedintele CFA Romania.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)