Seful ANRMAP: Doar regiile si companiile de stat expuse concurentei scapa de licitatii publice

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 07:11
3329 citiri
Seful ANRMAP: Doar regiile si companiile de stat expuse concurentei scapa de licitatii publice
Lucian Vladescu, presedinte ANRMAP

Nu toate regiile autonome si companiile de stat vor fi scutite de obligativitatea de atribuire a contractelor prin intermediul licitatiilor, ci doar cele expuse pietei concurentei,potrivit presedintelui ANRMAP, Lucian Vladescu.

"Doar Romaero, Oltchim si alte companii din categoria combinatele siderurgice, fabricilor etc. sunt excluse din categoria autoritatilor contractante, pentru ca sunt expuse pietei concurentiale", a declarat Vladescu, pentru Business24.

Sunt lamuriri care vin ca urmare a informatiilor aparute in presa, conform carora deputatii au depus un amendament la legea achizitiilor publice, care elimina toate regiile autonome si companiile de stat din lista autoritatilor contractante.

Pana la 1 ianuarie 2013, aveau calitatea de autoritate contractanta si erau obligate sa deruleze proceduri de achizitie publica numai acele entitati care se incadrau in prevederile art. 8 sau art. 9 din OUG nr. 34/2006, act normativ care transpune directivele europene in domeniul achizitiilor publice. In aceasta varianta a legii, existau regii autonome sau companii nationale/societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat care nu aveau calitatea de autoritate contractanta si care nu erau obligate sa desfasoare proceduri de achizitie publica.

Regiile autonome si companiile de stat se intorc la regimul de anul trecut

Dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 77/2012, la 1 ianuarie 2013, au fost definite ca autoritati contractante, fiind obligate sa desfasoare proceduri de achizitie publica, toate regiile autonome si companiile nationale/societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.

Modificarea a condus la blocarea activitatii unor companii. "Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana nu castiga Astra' si ne trezim saptamana viitoare ca aeronavele Tarom trebuie sa stea la sol si nu mai zboara", a explicat, in aprilie, Victor Ponta. In consecinta, Guvernul a decis ca, in mod particular, Tarom sa poata achizitiona flota fara licitatie publica.

Mai mult, din 28 iunie, parlamentarii au abrogat modificarea care stipula ca toate regiile si companiile sunt autoritati contractante, ele intorcandu-se la regimul sub care functionau inainte de 1 ianuarie.

"Ca o concluzie generala, nu s-a pus niciodata problema ca regiile autonome sau companiile nationale/societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sa fie exceptate de la prevederile OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii", se arata intr-un comunicat de presa ANRMAP, remis Business24.

#licitatii publice regii autonome, #licitatii publice companii de stat, #modificari legea achizitiilor publice , #Achizitii publice