MFE anunta publicarea Ghidului privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice

Joi, 08 August 2013, ora 12:40
2127 citiri
MFE anunta publicarea Ghidului privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunta publicarea Ghidului privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice, document ce cuprinde si recomandarile Comisiei Europene ce trebuie urmate de autoritatile de management si organismele intermediare in procesul de verificare a procedurilor.

Potrivit unui comunicat de presa al MFE, ghidul a fost adoptat prin ordin comun al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, al ministrului Economiei, al ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, al ministrului Transporturilor, respectiv al ministrului Fondurilor Europene.

"Acest ghid este primul document care se realizeaza in parteneriat cu toate institutiile implicate: Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, autoritati de management, organisme intermediare, Autoritatea de Certificare si Plata, ANRMAP, UCVAP. Ghidul va reprezenta un instrument de lucru foarte util pentru toate aceste institutii, dar si pentru beneficiari, asigurand interpretarea unitara a principalelor spete din domeniul achizitiilor publice.

Astfel, vor fi evitate greselile din trecut si, implicit, pierderile de bani: statul va inceta sa-si mai aplice corectii financiare pentru propriile greseli. Mult mai important, aceste bune practici vor fi treptat aplicate si in utilizarea tuturor fondurilor publice, indiferent de sursa acestora - bugetul de stat, bugete locale sau altele", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat in comunicat.

Ghidul sintetizeaza cele mai frecvente spete identificate in cadrul verificarilor efectuate de auditul Comisiei Europene si de autoritatile romane pentru care au fost aplicate corectii financiare substantiale. Totodata, ghidul propune si solutii la spetele prezentate.

"Pentru a indrepta greselile din perioada 2009-2011, Guvernul Romaniei a decis sa suporte de la bugetul de stat contravaloarea corectiilor financiare aplicate de Comisia Europeana pentru institutiile publice finantate in cadrul Programului Operational Regional, respectiv pentru operatorii de apa si alti beneficiari din cadrul Programului Operational Mediu", se precizeaza in comunicatul de presa.

#achizitii publice fonduri europene, #ghid riscuri Achizitii Publice, #corectii financiare achizitii publice , #Achizitii publice