Efectele fenomenului "Nicio licitatie fara contestatie": bolnavi fara spitale, drumuri neterminate...

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:05
2793 citiri
Efectele fenomenului "Nicio licitatie fara contestatie": bolnavi fara spitale, drumuri neterminate...
Spitalul de Urgenta Petrosani a ramas in paragina din cauza lictitatiilor contsetate

Contestatiile, un instrument democratic prin care se semnaleaza nereguli in cadrul licitatiilor publice, practicat in orice tara civilizata, reprezinta in Romania, cel mai mare inamic al proiectelor pe bani publici. Birocratia stufoasa si haosul de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) transforma institutia intr-un instrument de presiune al afaceristilor care se "hranesc" cu achizitii publice.

Disfunctionalitatile din cadrul CNSC au fost semnalate in repetate randuri, insa fara niciun rezultat. "Am incercat sa modificam legislatia si sa introducem o lista cu acei operatori economici care fac tot timpul contestatii si care nici nu participa la procedura atunci cand au castigat ei respectiva contestatie. Comisia Europeana a refuzat, pentru ca, astfel, se pune o pata pe o anumita companie si atat timp cat n-ai o hotarare judecatoreasca impotriva ei, nu poti sa aplici aceasta eticheta", declara in luna iunie, fostul presedinte ANRMAP, Lucian Vladescu.

Asa s-a ajuns la situatii absurde, in care o serie de companii de stat au fost exceptate de la rigorile legii achizitiilor publice, doar ca sa scape de vesnicii contestatari.

"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana nu castiga Astra' si ne trezim saptamana viitoare ca aeronavele Tarom trebuie sa stea la sol si nu mai zboara", a povestea, in aprilie, premierul Victor Ponta, la un post de televziune.

Astfel, pentru a evita blocarea activitatii Tarom, Guvenul a decis, in primavara, ca operatorul aerian sa poata achizitiona flota fara licitatie publica. Pe de alta parte, de-alungul anilor, contractele incheiate "cu usile inchise", au adus companiei Tarom pierderi de zeci de milioane de euro.

Spitalul de Urgenta Petrosani, in coma indusa de contestatii

Iar lista proiectelor publice amanate la nesfarsit din cauza sistemului disfunctional continua. Locuitorii orasului Petrosani asteapta de mai bine de un an de zile inceperea lucrarilor de reabilitare si dotarea cu aparatura a singurului spital de urgenta din localitate, care se afla aproape in ruina. Procesul de atribuire a contractului a fost blocat de doua ori, prin intermediul unor contestatii.

Ultima contestatie a fost depusa de Termogaz Company, firma detinuta de fratele unui binecunoscut om de afaceri din Valea Jiului - Adrian Gardean, zis si "omul telegondola", din cauza unor contracte controversate cu statul.

In final, contestatiile au fost respinse si contractul, in valoare de 30 de milioane de euro, a fost atribuit companiei Valnel Construct, de altfel, singura admisa la licitatie.

Autostrada de un miliard de euro, blocata de regii asfaltului

Un alt caz celebru este cel al loturilor de autostrada care compun partea romaneasca a Coridorului IV paneuropean. Desi licitatia s-a finalizat in 2011, contestatiile au curs garla, iar solutionarea lor a durat pana in aceasta vara. Situatia a fost semnalata atunci si de presedintele Traian Basescu, care a explicat motivele care stau in spatele contestatiilor.

"Ei, cand pierd, au un singur drum: Fac o contestatie la agentie, pe urma in instanta, tin dosarul blocat si incearca sa ajunga cu bani ba la judecatori, ba la astia care fac controlul contestatiei. Sa speram ca de data aceasta institutiile statului or sa le dea peste manute. Sau ca vor da peste manute celor care au dat gresit castigatorii. Unuia din doi trebuie sa-i dea peste manute", a spus presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem constestatii licitatii, #contestatii licitatii publice, #contestatii proiecte publice , #Achizitii publice