Regiile autonome si companiile nationale, scoase din categoria structurilor obligate la licitatii

Luni, 01 Iulie 2013, ora 14:42
2069 citiri
Regiile autonome si companiile nationale, scoase din categoria structurilor obligate la licitatii

Regiile autonome si companiile nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii cu argumentul ca acestea lucreaza pe o piata concurentiala, iar impunerea regulilor de achizitii publice le poate bloca.

Scoaterea regiilor autonome si a companiilor nationale din categoria autoritatilor contractante a fost posibila printr-un amendament introdus de deputati ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta adoptata de Guvern la sfarsitul anului trecut privind modificarea sistemului de achizitii publice relementat de Ordonanta de Urgenta 34/2006.

Acea ordonanta stabilea ca din categoria autoritatilor contractante face parte si orice regie autonoma sau companie nationala/societate comerciala cu capital integral ori majoritar detinut de o autoritate contractanta sau de catre un alt organism de drept public.

Ulterior, in luna aprilie, operatorii aerieni au fost scosi de pe lista, astfel incat Tarom sa isi poata asigura rapid flota de aeronave.

Acum, insa, parlamentarii au decis sa scoata toate regiile autonome si companiile nationale din categoria autoritatilor contractante, prin abrogarea acelei prevederi.

"Este necesara eliminarea prevederilor intrucat incadrarea anumitor regii autonome/companii nationale/societati comerciale care isi desfasoara activitatea pe o piata concurentiala in categoria autoritatilor contractante conduce implicit la aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de OU 34/2006. Astfel, exista riscul ca prin aplicarea prevederilor OU 34/2006 activitatea curenta a entitatii sa fie blocata", este argumentul parlamentarilor.

Acestia au completat legislatia doar cu o mentiune care stabileste ca regiile autonome sau companiile nationale, chiar daca nu mai fac parte din categoria autoritatilor contractante, trebuie sa elaboreze "norme procedurale interne care sa asigure respectarea principiilor nediscriminarii si egalitatii de tratament, transparentei, proportionalitatii si recunoasterii reciproce" atunci cand atribuie contractele de furnizare/prestare de servicii/execu?ie de lucrari a caror valoare estimata depaseste pragul achizitiilor directe, pentru a respecta principiile prevazute de Tratatul Comisiei Europene.

Piata achizitiilor publice reprezinta in jur de 15% din PIB-ul Romaniei, iar statul, prin institutiile si companiile sale, este cel mai mare cumparator.

#achizitii publice, #licitatii publice, #licitatii companii stat, #achizitii regii autonome , #Achizitii publice