Comertul ilegal creste vertiginos: una din cinci tigarete aflate pe piata este de contrabanda!

Luni, 30 Martie 2015, ora 17:08
1949 citiri
Comertul ilegal creste vertiginos: una din cinci tigarete aflate pe piata este de contrabanda!
foto: pastel

In luna martie a fost lansata o noua campanie publica de constientizare a efectelor profund negative ale contrabandei, care se va derula in perioada martie - iunie, in 15 judete din apropierea granitelor de vest, sud-vest, nord si nord-est, cele mai afectate de comertul ilegal cu tigarete.

Piata neagra a tigaretelor a crescut brusc in ianuarie 2015 la 19,2%, fata de 15,4% in noiembrie anul trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel.

Procentul de 19,2% bate recordul ultimilor patru ani, perioada in care media comertului ilegal cu tigarete s-a situat la 14,7%.

"In ianuarie 2015, comertul ilegal cu tigarete a inregistrat cresteri importante in majoritatea regiunilor tarii, comparativ cu noiembrie 2014.

Cresteri semnificative ale comertului ilegal s-au inregistrat in regiunile Vest (plus 6,2 p.p., pana la 29,4%) si Sud-Vest (plus 4,4 p.p., pana la 26,3%).

Regiunea cea mai afectata de piata neagra ramane, ca si pe parcursul anului 2014, Nord-Est, care in ianuarie 2015 a inregistrat o crestere de 10,8 p.p., atingand 41,2%.

Din punct de vedere al provenientei, si in ianuarie 2015 "cheap whites" au continuat sa detina cea mai mare pondere pe piata neagra, si anume 51,3%.

Ponderea produselor provenite din Moldova, Ucraina si Serbia ramane relativ constanta (20,8%; 19,8%, respectiv 2,5%) ", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

"Lansam aceasta campanie publica in regiuni de frontiera, pentru ca aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabanda.

In tarile vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care aplica alt sistem de taxare decat cel comunitar, pretul unui pachet de tigarete este si de 5-6 ori mai mic decat in Romania.

Drept urmare, profitul contrabandistilor este imens. Mesajul campaniei, "Aparentele insala", are rolul de a evidentia faptul ca retelele de contrabandisti, incepand cu furnizorii si terminand cu vanzatorii, profita indeosebi de pe urma celor cu venituri modeste.

Este nevoie ca fiecare dintre noi sa inteleaga ca piata neagra e o plaga pentru societate, iar cine cumpara un pachet de tigarete aparent "ieftine", de contrabanda, se lasa de fapt furat si contribuie direct la cresterea criminalitatii", a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

"Avem cea mai extinsa frontiera externa a UE, de peste 2.000 de kilometri. Contrabanda cu tigarete, prin magnitudinea pierderilor cauzate la buget, este o problema foarte serioasa la nivel national.

Asa cum am mai declarat, este necesara o noua strategie nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, pentru perioada 2015-2018, care sa vizeze imbunatatirea cadrului de reglementare si masurile concrete ce trebuie implementate in mod concertat de catre toate institutiile responsabile.

DGV va continua si pe viitor sa actioneze ferm in vederea reducerii contrabandei si va incuraja initiative precum cea de fata, menite sa constientizeze gravitatea fenomenului.

In momentul de fata, sunt active in aceste puncte, cu sprijinul producatorilor de tigarete, 33 de echipe canine specializate indetectarea tigaretelor si 11 echipe canine cu dubla specializare - depistare droguri si tigarete.

Au fost semnate protocoale de colaborare intre ANAF si marii producatori de tigarete, intre DGV si Administratia Vamala din Moldova si Serbia, cu obiectivul combaterii traficului ilegal cu tigarete.

Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, vom dispune masuri specifice de control al traficului in punctele vamale", a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Directiei Generale a Vamilor.

"Avand in vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Politia de Frontiera Romana a intreprins si va continua sa aplice, independent sau impreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate in traficul ilegale cu bunuri de larg consum si produse accizabile, precum si retinerii in vederea confiscarii a marfurilor traficate.

Dovada stau actiunile operative desfasurate permanent de institutia noastra pentru anihilarea grupurilor infractionale, precum si capturile de tigarete de contrabanda inregistrate in zona noastra de competenta.

Totodata, consider ca un rol important in prevenirea si combaterea acestui fenomen il au cetatenii, care pot sprijini autoritatile statului prin semnalarea unor astfel de activitati infractionale.

Drept urmare, dorim sa atragem cetatenii de buna credinta de partea autoritatilor de aplicare a legii. Astfel, oamenii pot apela cu incredere numarul de urgenta al Politiei de Frontiera, 021/9590, unde pot semnala sau sesiza savarsirea unor fapte ilegale in zona noastra de competenta", a declarat comisarul sef Iliuta Cumpanasu, seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara.

"In cadrul activitatilor de combatere a criminalitatii organizate, Inspectoratul de Politie Judetean Timis, alaturi de celelalte structuri teritoriale ale M.A.I., actioneaza pe sectorul transfrontalier pentru combaterea contrabandei cu tigarete si tutun, in special pe caile de comunicatie si in localitatile de la frontiera cu Serbia.

Astfel, sub coordonarea Inspectoratului General al Politiei Romane si al procurorilor D.I.I.C.O.T., se desfasoara frecvent activitati, in sistem integrat, cu politisti de frontiera, beneficiind de suportul de specialitate al ofiterilor D.I.P.I., pentru identificarea persoanelor si a gruparilor infractionale organizate, implicate in acte de contrabanda.

In baza Planurilor de Cooperare, impreuna cu I.J.J. Timis si Politiile locale, permanent se organizeaza actiuni specifice in municipiile si orasele timisene, pentru combaterea faptelor ilegale de comercializare stradala a tigaretelor si a altor produse accizabile.

In colaborare cu reprezentantii administratiei fiscale se realizeaza un cumul de competente si o coordonare unitara pentru concentrarea resurselor in vederea combaterii eficiente a contrabandei, acontrafacerii siacomertului ilegal cu produse din tutun.

Obiectivul Inspectoratului de Politie Judetean Timis este dinamizarea activitatilor desfasurate de politisti in acest domeniu, pentru optimizarea rezultatelor", a declarat comisarul sef de politie Ion Mirescu, Imputernicit seful Inspectoratului de Politie Judetean Timis.

"Cresterea abrupta a contrabandei din ianuarie este in mare masura rezultatul politicilor fiscale necorelate cu eforturile de combatere. La aceasta se adauga contextul geo-politic: conflictul din Ucraina, deprecierea grivnei si a leului moldovenesc, inflatia din Republica Moldova se reflecta in preturile tigaretelor din tarile vecine si reprezinta un stimul pentru escaladarea contrabandei.

In curand, intra in vigoare acordul de mic trafic Romania-Ucraina, ceea ce inseamna ca cetatenii din zonele limitrofe vor putea circula fara viza.

Este, fara indoiala, un lucru laudabil pentru istoria bunelor relatii dintre cele doua tari, dar infractorii vor profita de aceasta bresa.

Chiar si o realizare indelung asteptata in domeniul infrastructurii, cum este inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, are impact negativ asupra pietei legale a tigaretelor.

Pentru ca, pe frontiera interna a UE, intre Bulgaria si Romania, nu mai exista control vamal, transporturile de tutun si tigarete "cheap whites" sunt in crestere alarmanta.

De aceea, este in interesul nostru sa sprijinim eforturile autoritatilor si campaniile de acest gen", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Cele mai importante informatii si materiale de comunicare ale campaniei sunt postate pe platforma www.faracontrabanda.ro. Este a patra campanie publica regionala implementata de Euromonitor Business Consulting Services, in scopul reducerii pietei negre a tigaretelor. Campaniile precedente au avut ca rezultat scaderi notabile ale comertului ilegal cu tigarete in regiunile in care au fost lansate.

Campania se va desfasura in parteneriat cu Directia Generala a Vamilor, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu sprijinul nemijlocit al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara si al Inspectoratului de Politie Judetean Timis, fiind initiata de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, cu sprijinul JTI. Mesajele campaniei au fost concepute de Publicis si vor fi distribuite de pastel, prin intermediul mai multor canale: presa, panotaj stradal, comunicare directa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#campanie anticontrabanda tigari Romania, #comert ilegal tigari Romania , #Administratia Financiara Sector