Adrian Vasilescu despre denunturile la Fisc: o idee foarte buna

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 12:38
3241 citiri
Adrian Vasilescu despre denunturile la Fisc: o idee foarte buna

Posibilitatea existentei unei legi care sa permita recompensarea financiara a romanilor in cazul in care acestia dau informatii Fiscului despre persoane suspectate de evaziune este "foarte buna", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

In opinia lui Adrian Vasilescu, ideea unei asa-numite legi a denuntului, dupa model suedez si american este binevenita. In Romania, unde evaziunea fiscala este cuprinsa intre 20% si 35%, un astfel de sistem este bun pentru ca vecinii sunt mult mai bine informati decat Fiscul in legatura faptele ilegale ale celor din apropierea lor.

Punand in balanta partile pozitive si negative ale acestei legi, Adria Vasilescu este de parere ca o asemenea initiativa fiscala este necesara in Romania.

Intrebat daca o astfel de lege nu risca sa-i transforme pe romani in turnatori, Adrian Vasilescu a raspuns: "Sigur ca nu suna bine in limba romana (legea denuntatorului), dar suna bine o evaziune fiscala care saraceste tara?".

Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati,

asa cum se intampla si in alte state, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Liviu Voinea, care va studia legislatia "denuntatorului" din Suedia.

Oficialul MFP a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii.

"Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se tramite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a precizat Liviu Voinea.

#recompense informatii Fisc, #Fisc evaziune fiscala Romania, #Adrian Vasilescu informatii Fisc, #Vasilescu recompense informatii Fisc , #Administratia Finantelor