ANAF: Cum va fi reorganizata institutia in 2013

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 20:31
6898 citiri
ANAF: Cum va fi reorganizata institutia in 2013

ANAF va fi reorganizata anul viitor cu opt directii regionale, iar in 2015 numarul de administratii financiare va fi drastic redus, la 20% din unitatile actuale, doar una in fiecare judet, urmand ca directiile regionale de finante publice, vama si garda financiara sa fuzioneze intr-o unica structura.

In prezent, in structura Agentiei nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe langa aparatul propriu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor.

Masurile de reorganizare ANAF vor fi derulate in baza programului convenit cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International si au fost introduse in noul Program de convergenta, aprobat, miercuri, de Guvern.

Principalele imbunatatiri procedurale pe care ANAF le va implementa in perioada 2012-2016 sunt cresterea gradului de declarare electronica la distanta pana la 98% din totalul declaratiilor primite pentru persoanele juridice.

Un alt deziderat este introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili si a standardelor de calitate in domeniul asistentei contribuabililor.

In urma procesului de restructurare ANAF, angajatii vor fi recalificati si redistribuiti catre domeniile deficitare (inspectie fiscala, control vamal ulterior, asistenta contribuabili, structuri dedicate contribuabililor mari si mijlocii sau unitatilor cu un mare numar de contribuabili), concomitent cu recrutarea de specialisti pentru functii cu valoare adaugata mare (tehnologia informatiei si comunicatiilor, juridic, anumite functii de management), cu incadrarea in numarul actual de posturi.

Prin aceste proces de restructurare, Guvernul urmareste cresterea nivelului conformarii voluntare la declarare de la 87,27%, in 2011, la 92%, in 2016, precum si a nivelului conformarii voluntare la plata de la 77,9%, in 2011, la 85%, in 2016, cresterea ponderii in PIB a veniturilor colectate de catre ANAF de la 28,75%, in anul 2011, la peste 30,5%, in 2016, bazata pe masuri de imbunatatire a colectarii in conditiile unei politici fiscale neutre din punct de vedere al veniturilor, si scaderea costului colectarii de la 9.800 lei pentru 1 milion de lei colectati in anul 2011 la sub 9.000 de lei pentru 1 milion de lei colectati in anul 2016.

#ANAF restructurare, #ANAF reorganizare, #restructurare institutii publice Romania , #Administratia Finantelor