Ariton: Companiile de stat nu vor mai fi vandute asa usor

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 16:14
1579 citiri
Ariton: Companiile de stat nu vor mai fi vandute asa usor

Pachetele minoritare de actiuni pe care statul le detine la diverse societati nu vor fi vandute decat in situatia in care pretul este convenabil, a declarat luni ministrul Economiei, Ion Ariton.

"De acest lucru vreau sa fiti convinsi. Este o situatie foarte grea din punct de vedere al economiei europene si chiar mondiale. Atat timp cat situatia va fi aceasta, nu se va face nicio vanzare a niciunui pachet minoritar, decat daca este avantajos si va fi eficient din punct de vedere economic pentru bugetul national", a explicat ministrul Economiei, in cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, pe proiectul de buget.

Ion Ariton a raspuns unei intrebari legate de o posibila vanzare a unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat, in contextul esecului inregistrat in vara, cu pachetul minoritar de actiuni Petrom (9,84%).

Cu privire la Petrom, Ion Ariton a explicat: "Din punctul de vedere al ministerului putea fi un succes, puteam sa vindem actiunile Petrom, dar pretul obtinut nu era pretul cel mai bun pe care noi l-am fi dorit. Ori, in aceasta situatie suntem si cu celelalte pachete minoritare pe care noi le scoatem la vanzare".

In context, Ion Ariton a insistat asupra faptului ca guvernul nu are in vedere sa scoata la vanzare, in perioada imediat urmatoare, pachete majoritare de actiuni.

"Privatizarile raman asa cum le stim si au fost prezentate. Privatizarile minoritare - Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica - deci sunt acele pachete minoritare de 15%, nu s-a facut nicio modificare, nu s-a luat nicio decizie legata de aceste privatizari. In ceea ce priveste privatizarile majoritare, s-a vehiculat la un moment dat ca acelea vor fi facute la Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica si Electrica Distributie. Nu se fac acele privatizari. A fost un anunt sau mai mult, o parere. Cineva si-a dorit, ori a fost discutat in alte medii acest lucru. Repet insa, in scrisoarea cu Fondul, aceste lucruri asa au ramas. Privatizarile nu se vor face majoritar si nici nu s-a pus aceasta problema in perioada imediat urmatoare", a explicat ministrul Economiei.

Bugetul ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a fost avizat de comsiile de specialitate. Niciunul dintre amendamentele propuse nu a fost aprobat.

Suma generala alocata acestui minister pentru 2012 este de aproximativ 1,44 miliarde lei, in scadere cu 10,64% fata de anul 2011. Cheltuielile de personal sunt estimate la 65 milioane de lei, in scadere cu 24% fata de anul anterior, iar cele cu bunuri si serivicii la 33,94 milione de lei, cu 21,5% mai mari decat in anul 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ariton privatizari companii de stat, #privatizare romgaz, #pachet majoritar actiuni Hidroelectrica , #Administratia Finantelor