Ce cred oamenii de afaceri despre recompensele pentru "informatorii" Fiscului

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:25
2698 citiri
Ce cred oamenii de afaceri despre recompensele pentru "informatorii" Fiscului

Intreprinzatorii ar trebui sa fie primii interesati sa deconspire fraudele pe care le face concurenta neloiala, este de parere femeia de afaceri Maria Grapini, proprietara Pasmatex.

"Si nestimulat ar trebui ca cetateanul sau intreprinzatorul sa aiba interes sa deconspire pe cel care face concurenta neloiala. Cum e ca dumneavoastra sa va platiti taxele corect si altul sa nu plateasca deloc?", se intreaba Maria Grapini.

Ea sustine, astfel, propunerea secretarului de stat in ministerul Finantelor, Liviu Voinea, care prevede ca Fiscul sa acorde anumite recompense financiare romanilor care ofera informatii despre firme.

Liviu Voinea este inspirat de legislatia din Suedia, unde populatia este stimulata sa dea informatii despre averea vecinilor, cunostintelor sau operatiunilor unor companii.

"Oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se tramite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri, sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a explicat Voinea.

Colaborarea dintre cetateni si Fisc ar conduce la o reducere a cheltuielilor statului, crede Maria Grapini, de vreme ce activitatile de control ar fi directionate mai ales catre cazurile pentru care exista ponturi:

"Mi-ar placea sa existe un astfel parteneriat public-privat. Prin simplul fapt ca s-ar sti ca supravegherea este mult mai mare, oamenii s-ar discipliniza. Este nevoie insa si de alte masuri fiscale".

"O vanatoare de vrajitoare"

In schimb, omul de afaceri Ionut Negoita are o perspectiva total diferita. Proprietarul complexului rezidential Confort City considera ca o astfel de masura este ca o "vanatoare de vrajitoare", iar Fiscul va fi coplesit de sesizari false.

"Cred ca pana aici ar fi multe lucruri la nivel legislativ care s-ar putea face. Orice sesizare inseamna control, inseamna resurse umane, cheltuieli. Asa, pot aparea rautati si iti trimit degeaba controlul pe cap. In schimb, reducerea evaziunii se poate face prin schimbarea unor legi in vigoare", a declarat Ionut Negoita.

Un succes in alte tari

Cu toate acestea, masura functioneaza cu succes in alte tari ale lumii. In Statele Unite, Fiscul are un program pentru denuntatori, prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat, datorita informatiilor astfel obtinute, relateaza Mediafax.

Recent, un fost bancher de la divizia americana a bancii elvetiene UBS a primit o recompensa de 104 milioane de dolari pentru ca a divulgat "ingineriile" prin care grupul financiar ajuta clienti bogati din SUA sa-si mascheze veniturile pentru a plati taxe cat mai mici.

Informatiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite sa recupereze taxe neplatite de 5 miliarde de dolari, precum si sa ajunga la o intelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari si cedarea informatiilor privind conturile a 4.500 de clienti americani pentru inchiderea investigatiei.

In ultimii ani, autoritatile fiscale din Germania au cumparat in mai multe randuri, de la angajati ai bancilor elvetiene, baze de date cu informatii despre clientii germani bogati care isi ascund averea in conturi off-shore. Cel mai recent, in acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro in schimbul unui CD cu astfel de informatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grapini recompense informatii Fisc, #recompensa denuntare Fisc frauda, #Negoita recompense Fisc , #Administratia Finantelor