Impozitele pe proprietate ar putea fi colectate de ANAF

Joi, 23 August 2012, ora 16:26
2212 citiri
Impozitele pe proprietate ar putea fi colectate de ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea colecta impozitele pe proprietate, in locul primariilor, dupa ce Guvernul a decis ca taxarea sa se realizeze in functie de destinatie si nu de calitatea proprietarului cladirii sau al terenului.

"Vom studia posibilitatea ca ANAF sa colecteze taxele pe proprietate, in numele autoritatilor locale", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie agreata la inceputul lunii august de autoritatile romane cu Fondul Monetar International, scrie Mediafax.

Intre taxele vizate, se numara impozitele pe cladiri si terenuri, dar si cele petnru mijloacele de transport.

Guvernul a modificat baza de impozitare, taxarea urmand sa varieze in functie de utilizarea proprietatii, circuit comercial sau privat, si nu de natura proprietarului, persoana fizica sau persoana juridica, asa cum se calcula pana in prezent.

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

In 2011, autoritatile locale au incasat din taxele pe proprietate circa 4 miliarde de lei, iar pentru 2012 se estimeaza o crestere a incasarilor cu 4,5%, la 4,2 miliarde lei.

ANAF - cu ochii pe 400 de romani cu venituri mari

Decizia de tranfer a colectarii acestor taxe de la autoritatile locale la ANAF ar putea avea legatura cu noul departament privind controlul marilor averi, care, in acest mod, ar putea accesa direct o importanta baza de date.

#incasare impozite proprietate, #impozite proprietate ANAF , #Administratia Finantelor