Patronul turc Yuksek Sahin, judecat pentru ca a oferit 40.000 euro mita unui inalt functionar ANAF

Marti, 14 Mai 2013, ora 16:52
1905 citiri
Patronul turc Yuksek Sahin, judecat pentru ca a oferit 40.000 euro mita unui inalt functionar ANAF
Sursa foto: Jurnalul.ro

Yuksek Sahin, patronul unei firme din judetul Ilfov care importa legume si fructe, a fost trimis in judecata de DNA pentru ca a incercat sa ii dea mita unui inalt functionar de la ANAF, pentru a fi musamalizat un control fiscal si a verificate firmele concurente.

Patronul turc, aflat in arest preventiv din 20 aprilie, a fost acuzat de procurorii anticoruptie de dare de mita si instigare la dare de mita. Alaturi de el, a fost trimis in judecata, pentru dare de mita, iordanianul Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman. Acesta este judecat si intr-un alt dosar, alaturi de fostul senator Mircea Banias, privind importurile ilegale din Portul Constanta.

Potrivit rechizitoriului, la 19 aprilie, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman a oferit, la solicitarea lui Yuksek Sahin, asociat unic al firmei Yuksek International Fruct SRL, 40.000 de euro mita unui inalt functionar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

In schimbul banilor, angajatul ANAF ar fi trebuit "sa isi exercite in mod abuziv atributiile de serviciu, in dublu scop: sa declanseze o actiune de control la societati comerciale concurente firmei lui Yuksek Sahin si sa favorizeze aceeasi firma a lui Yuksek Sahin, prin incheierea unui raport de inspectie fiscala care sa contina date nereale referitoare la activitatea acestei societati comerciale", se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

In raportul de inspectie fiscala, functionarii ANAF stabiliseara ca firma Yuksek International Fruct SRL ar datora bugetului de stat 32.486.352 lei, procedura de inspectie in acest caz nefiind, la acel moment, finalizata.

Angajatul ANAF a refuzat banii oferiti de Sahin Yuksek, insa acesta a revenit, in aceeasi zi, oferindu-i personal 30.000 de euro pentru favorizarea societatii Yuksek International Fruct SRL. Patronul firmei Yuksek International Fruct SRL a fost denuntat la DNA de inaltul functionar ANAF.

Dosarul va fi de judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a admis, in 20 aprilie, propunerea de arestare preventiva in cazul lui Yuksek Sahin si au dispus ca acesta sa stea dupa gratii 29 de zile. In cazul lui Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu pentru o perioada de 30 de zile.

Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman a mai fost trimis in judecata de procurorii DNA, in aprilie 2012, pentru doua infractiuni de luare de mita in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#judecata Yuksek Sahin, #dare mita Yuksek Sahin, #DNA Yuksek Sahin, #Yuksek Sahin mita ANAF , #Administratia Finantelor