Record istoric: Cel mai scazut randament pentru obligatiunile scadente la 5 ani

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:13
2023 citiri
Record istoric: Cel mai scazut randament pentru obligatiunile scadente la 5 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, de sase ori mai mult decat si-a propus, iar randamentul a coborat cu 1,17 puncte procentuale, la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate.

Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile bancilor au insumat 3,9 miliarde lei.

Performanta este pusa pe seama anuntului facut de JP Morgan, in legatura cu includerea monedei nationale in cadrul unui indice global, care va oferi mult mai multa vizibilitate leului, in fata investitorilor.

In decembrie, administratorii datoriei publice au vandut titluri din aceeasi emisiune de un miliard de lei, la un cost mediu de 6,57%.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de marti seara privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, din care 4,6 miliarde lei erau planificate in luna ianuarie.

Administratorii datoriei publice au atras deja 9,98 miliarde lei, in primele sase licitatii din ianuarie. Pana la finalul lunii, Finantele mai au planificate doua operatiuni pentru titluri in lei, plus o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la trei ani, de 150 milioane euro.

#obligatiuni vanzare, #vanzari obligatiuni Romania, #titluri stat vanzare , #Administratia Finantelor