Fenechiu - 5 ani cu executare. Ponta schimba macazul UPDATE

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 15:24
3169 citiri
Fenechiu - 5 ani cu executare. Ponta schimba macazul UPDATE

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in dosarul "Transformatorul". Sentinta nu este definitiva, iar avocatii ministrului anunta ca vor depune recurs.

"Nu pot sa comentez o hotarare data de instanta. Dupa motivarea hotararii, cererea de recurs va fi inaintata camerei. E neobisnuit ca o judecata de fond, o judecata completa, care trebuie sa priveasca toata aspectele, se baseaza exclusiv pe probe ale acuzarii, nefiind admisa nicio cerere de proba din partea apararii, cu exceptia inscrisurilor. Este vorba de proba cu martori si expertizele tehnice si contabile", a spus avocatul lui Relu Fenechiu, Gheorghita Mateut.

Fenechiu a declarat pentru ziarul "Gandul", ca nu si-a depus inca demisia din functia de ministru si ca va face acest lucru sambata, dupa o discutie cu Victor Ponta. Premierul a anuntat deja pasul urmator: "Voi propune Presedintelui sa ia act de aceasta decizie, insa ramane sa imi asum eu portofoliul, pana cand PNL imi va face o propunere pentru functia de ministru al Transporturilor".

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea premierului Victor Ponta, precum si numirea sefului Guvernului ca interimar la Transporturi.

Constitutia prevede ca, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Membrii PNL se pregatesc de dezbateri in sanul partidului: "Dintre cei care sunt personalitati ale partidului, parlamentari sau fosti ministri, se va decide de catre BPN cine va fi ministru. (...) E bine ca oamenii care au probleme neelucidate de la justitie sa evite functiile de conducere", a recomandat senatorul PNL Ioan Ghise, la Digi 24.

Deputatul PNL Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor in primul Cabinet Ponta, reprezinta una dintre optiuni, potrivit lui Crin Antonescu.

Fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, a primit aceeasi comdamnare, de cinci ani, desi procurorii DNA cerusera pedeapsa maxima pentru toti inculpatii - 15 ani de inchisoare cu executare. Paguba in acest caz se ridica la doua milioane de euro.

Povestea unei condamnari istorice

Este pentru prima data in istoria Romaniei cand Inalta Curte de Casatie si Justitie pronunta o hotarare de condamnare a unui ministru in functie. Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata, fapte comise in perioada in care a fost actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi.

Relu Fenechiu este acuzat ca, prin firmele sale, a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

In acest dosar, alaturi de Fenechiu sunt judecati fratele acestuia, Lucian Fenechiu, actionar sau administrator la aceleasi firme, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Gene Grup SA.

Potrivit DNA, in perioada 2002-2005, Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova era abilitata legal sa faca achizitii publice pentru echipamente (produse integrale sau piese de schimb) pentru a asigura intretinerea retelelor fostei Filiale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Moldova.

Pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970-1980, potrivit procurorilor.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98% dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

- Stire in curs de actualizare...

#Fenechiu inchisoare, #Fenechiu condamnare, #Fenechiu dosar condamnare , #Administratia Finantelor