Statul scoate la vanzare certificate Tezaur pentru populatie cu pretul de cate 1 leu, incepand din martie

Joi, 15 Februarie 2018, ora 16:14
11287 citiri
Statul scoate la vanzare certificate Tezaur pentru populatie cu pretul de cate 1 leu, incepand din martie
Foto: CC0 Creative Commons

Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa lanseze, in martie, o emisiune de certificate Tezaur dedicata populatiei, la pretul de un leu/instrument.

"Pentru populatie o sa implementam un program nou, Programul Tezaur. Este un instrument nou pentru populatie, care va fi distribuit prin unitatile trezoreriei de stat.

Noi am anuntat in planul anual de finantare ca il vom lansa. Am anuntat si un volum indicativ de 4 miliarde lei pe care cautam sa-l luam. Acesta este un instrument cumva modernizat de care lumea intreba nostalgic si pe care noi il emiteam undeva inainte de 2005.

Atunci se emitea prin trezorerii, dar era in forma materializata, adica omul pleca cu un certificat si aceea era dovada faptului ca el a subscris si acela era inscrisul in baza caruia i se rambursa suma, dobanzile si asa mai departe", au declarat, pentru AGERPRES, surse din institutie.

Potrivit acesteia, instrumentul va fi acum modernizat, in sensul ca nu va mai fi intr-o forma materializata.

"Practic, te duci la trezoreria de care apartii cu buletinul, iti deschizi un cont de subscriere si contul acela il poti alimenta prin cash, numerar, cand il deschizi, sau la subscriere sau de acasa din contul tau bancar.

Dupa ce ai acest cont de subscriere si il alimentezi cum vrei, cand Finantele anunta astfel de emisiuni, pentru ca intentia este sa le avem intr-o frecventa lunara, te duci la trezorerie ca sa subscrii. Te duci si spui: "Vreau in emisiunea anuntata de stat sa subscriu 10 titluri de stat"", au explicat sursele.

Un certificat va avea o valoare de un leu, iar dobanzile vor fi specificate in prospecte.

"Unul are valoarea de 1 leu. Este accesibil oricarui om. Practic si un pensionar isi poate lua 10 titluri de 10 lei. Completezi un formular de subscriere in care apare numarul de titluri si valoarea lor.

Acela se semneaza in doua exemplare, unul pentru tine si unul pentru trezorerie. Banii din contul de subscriere se debiteaza si se crediteaza contul de emisiune si esti detinatorul numarului de titluri de stat pe care le detii. Dobanzile vor fi specificate in prospectele de emisiune. Trimestrial vom iesi cu un prospect de emisiune.

Nu le poti tranzactiona, spre deosebire de Fidelis. Nici la Fidelis nu am renuntat, a fost pus 'on hold' (in asteptare) pentru ca am lucrat la acest nou instrument. O sa avem in vedere niste maturitati mai lungi la Fidelis, daca o sa le reluam. In martie va fi prima emisiune de certificate Tezaur", au mai aratat sursele citate.

#certificate Tezaur, #certificate trezorerie 1 leu , #Administratia Finantelor