Victor Ponta: Sistemul recompenselor de la fisc nu va functiona in Romania

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:15
2641 citiri
Victor Ponta: Sistemul recompenselor de la fisc nu va functiona in Romania

Premierul Victor Ponta crede ca ideea Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a strange informatii de la cetateni ar putea incuraja delatiunea si nu va functiona la fel de bine cum se intampla in strainatate.

Prim-ministrul a declarat, luni, la Targu Jiu, intr-o conferinta de presa, ca in strainatate sistemul respectiv se bazeaza pe spiritul civic al cetatenilor.

In alte tari, acest sistem functioneaza pe baza spiritului civic, in timp ce in Romania "s-ar putea sa functioneze pe spiritul delatiunii", a mentionat premierul.

Ponta a precizat si ca i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, sa prezinte mai intai Guvernului astfel de idei si abia apoi sa le faca publice prin intermediul presei.

"L-am rugat pe domnul Voinea intai sa ne prezinte noua ideile si dupa aceea sa le prezinte in presa", a declarat primul ministru.

Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, a declarat secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia "denuntatorului" din Suedia.

Fiscul vrea sa-i recompenseze pe romanii care dau informatii despre firme

"In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi", a declarat Voinea.

Oficialul MFP a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii.

Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii.

"Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania", a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute.

Sambata, la Murighiol, premierul Victor Ponta a declarat ca a vorbit cu Liviu Voinea, solicitandu-i sa se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informatiilor date la Fisc.

Ponta a aratat ca lucrurile trebuie facute in sens european si ca tot ceea ce excede cadrul european in domeniul fiscal reprezinta idei sau propuneri care nu vor fi puse in practica daca toata lumea spune ca nu sunt bune.

#Victor Ponta recompense Fisc, #romani denunt Fisc, #sistem recompense Fisc , #Administratia Finantelor