Ce ascund insolventele: Cum au ajuns sute de mii de euro de la CJ Galati, fara licitatie, la "sora" unei firme in faliment

Luni, 27 Mai 2013, ora 13:52
4238 citiri
Ce ascund insolventele: Cum au ajuns sute de mii de euro de la CJ Galati, fara licitatie, la "sora" unei firme in faliment
Programul Cornul si laptele poate fi un corn al abundentei pentru firmele care stiu cum sa obtina contractele de furnizare

Tot mai multe companii apeleaza la insolventa premeditata pentru a se "debarasa" de datorii catre banci, stat sau alte firme, dar isi continua nestingherite relatiile contractuale incepute cu o firma noua sau cu una deja existenta pe piata.

Un exemplu in acest sens este modul in care a fost atribuit contractul "Cornul si laptele" de la Galati. Consiliul Judetean a atribuit, initial, acest contract firmei Engelmi SRL, o firma care, desi era "client traditional" al statului, a intrat in insolventa. Contractul a fost apoi preluat de firma Patisgal, o companie "sora" cu Engelmi. Contractul a fost atribuit prin "negociere fara anunt de participare".

Alta firma, aceeasi adresa, chiar si cea de mail

La inceputul acestui an, Consiliul Judetean Galati a atribuit un contract de 250.000 de euro pentru programul "Cornul si laptele" firmei Engelmi. Nu este primul contract cu statul pe care il castiga aceasta companie. In 2012, Spitalul de Pneumoftiziologie Galati a atribuit un contract de aproape 6.000 de euro pentru distribuirea de chifle.

Desi inca gestiona contractul pentru programul "Cornul si laptele", compania Engelmi a intrat in insolventa la inceputul lunii aprilie la cererea companiei, potrivit informatiilor publicate pe site-ului Tribunalului Galati.

Autoritatile locale s-au vazut nevoite sa atribuie contractul de furnizare de produse de panificatie prin programul "Cornul si Laptele" unei alte companii. Ca urmare, reprezentantii Consiliul Judetean Galati au atribuit, pe 30 aprilie 2013, contractul cu numarul 136012 societatii Patisgal Galati.

Contractul in valoare de 250.000 de euro a fost acordat prin negociere fara anunt de participare din cauza unei "situatii de extrema urgenta survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute".

Care era "starea de urgenta"

La solicitarea Business24, reprezentantii Consiliului Judetean Galati au precizat care este situatia de urgenta ce nu a permis organizarea unei licitatii la care sa participe mai mult de o companie:

"Situatia de urgenta, pentru anuntul de atribuire nr. 136012/30.04.2013, consta in caracterul obligativitatii si continuitatii furnizarii produselor de panificatie in cadrul Programului guvernamental lapte si corn;

- motivele intarzierii incheierii acordurilor cadru, respectiv a contractelor subsecvente aferente procedurilor de licitatie deschisa, sunt:

- s-au depus contestatii la Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor atat pentru documentatia de atribuire cat si pentru rezultatul atribuirii licitatiilor organizate de autoritatea contractanta, fapt care a condus la depasirea termenelor prevazute initial;

- s-au contestat deciziile emise de Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor aferente procedurilor de licitatie deschisa in justitie de catre unii operatori economici implicati, procese care la aceasta data sunt in desfasurare".

Licitatia lasata pe ultima suta de metri- "stare urgenta" sigura

Practic, autoritatile sustin ca nu au mai putut face o licitatie obisnuita pentru a nu intrerupe distribuirea produselor in scolile din judet.

Totusi, cererea Engelmi de a intra in insolventa a fost inregistrata la Tribunalul Galati pe data de 3 aprilie 2013, iar contractul a fost atribuit catre Patisgal pe 30.04.2013, ceea ce inseamna ca autoritatile au avut la dispozitie cu aproximatie o luna de zile pentru a organiza o licitatie publica la care sa participe mai mult de o companie.

In plus, exista o serie de puncte in comun pe care le au cele doua societati comerciale care au distribuit alimente prin programul "Cornul si laptele" in ultimul an, Patisgal si Engelmi. Potrivit datelor de pe Registrul Comertului, cele doua companii au aceleasi date de contact: adresa de email, numarul de telefon si acelasi punct de lucru. Ba, la un moment dat, la telefoanele celor doua firme raspunde aceeasi secretara.

Firma Patsigal, care facea tandem cu Engelmi, a inregistrat in ultimii ani o crestere substantiala a profitului. In anul 2011, compania avea 90 de angajati si un profit brut de 144.216 lei, adica aproximativ 32.800 de euro. Cifra de afaceri raportata de companie in 2011 a fost de 8.033.873 lei adica peste 1,8 milioane de euro.

Insolventa premeditata se pedepseste

Reprezentantii companiilor care apeleaza la tertipul insolventei pentru a evita rambursarile datoriilor catre banci, stat sau alte firme risca sa raspunda personal in fata instantelor de judecata.

Practic, managerii care apeleaza la insolventa voluntara ca sa scape de creante risca sa plateasca o parte dintre datoriile companiile din fondurile personale. Judecatorul sindic este cel care va hotara ce suma trebuie sa acopere managerii sau administratorii companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#programul cornul laptele Galati, #Engelmi Galati contracte, #Patisgal Galati contracte , #Administratia Locala