Coalitia vrea sa lase mai multi bani autoritatilor locale

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 13:15
1331 citiri
Coalitia vrea sa lase mai multi bani autoritatilor locale

Liderii coalitiei au convenit sa modifice ordonanta privind fondurile autoritatilor locale si sa lase mai multi bani pentru primari si presedinti de consilii judetene, prin reducerea cotei de venituri care va fi taiata de Guvern comparativ cu diminuarea prevazuta in forma actuala a proiectului.

Astfel, cota lunara defalcata din impozitul pe venit repartizata autoritatilor locale va fi in continuare diminuata cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, dar reducerea va fi distribuita in mod diferit, cu fonduri mai mari garantate prin lege comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor si cu mai putine venituri rezultate din echilibrarea prin decizie a Guvernului a bugetelor locale.

Impreuna cu proiectul de buget, Guvernul va modifica Legea finantelor publice locale, printr-o ordonanta de urgenta care, in forma actuala, reduce cota lunara defalcata din impozitul pe venit repartizata autoritatilor locale cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, si stabileste ca incasarile din impozitul pe veniturile din pensii vor fi varsate integral la bugetul de stat.

In prezent, cota de 77% din impozitul pe venit este defalcata catre bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit (44%), catre bugetul local al judetului (12%) si intr-un cont distinct, deschis pentru directia generala a finantelor publice judetene la trezoreria municipiului resedinta de judet, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului (21%).

Reducerea cotei de 77% implica reducerea banilor alocati judetelor

Ovidiu Gant, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, a declarat ca prin reducerea cotei totale de 77% din impozitul pe venit, fondurile defalcate pentru comune, orase si municipii vor fi diminuate cu 2,25% (si nu cu 3,5% ca in forma actuala a proiectului), iar banii pentru judete vor scadea cu 0,75% (in loc de 1%), in timp ce sumele alocate de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi reduse cu 2,25% (fata de 1% in forma actuala a ordonantei).

Ovidiu Gant a precizat ca a solicitat saptamana trecuta aceasta modificare, iar premierul Emil Boc a cerut reanalizarea proiectului de ordonanta, liderii coalitiei convenind, in sedinta de luni, asupra unei noi forme a actului normativ.

Saptamana trecuta, liderii coalitiei au convenit ca aprobarea de catre Guvern a proiectului de buget pentru 2012 sa fie amanata pana la 25 noiembrie, mai multi ministri, in principal cei ai UDMR, fiind nemultumiti de fondurile repartizate, in timp ce membri ai coalitiei, inclusiv din partea PDL, au reclamat fondurile insuficiente repartizate autoritatilor locale.

Guvernele aloca bani primariilor sustinute de partidele de la conducere

In forma actuala, ordonanta releva ca bugete locale pierdeau, incepand cu anul viitor, circa 835 milioane lei reprezentand cota din impozitul pe veniturile din pensii care nu mai intra in baza de defalcare si un miliard lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit. Acelasi document asigura ca suma de un miliard lei va fi acordata din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea cheltuielilor cu bunuri si servicii ale unitatilor de invatamant preuniversitar.

Procedura presupune insa eliminarea unei surse sigure, impuse prin lege, de venituri pentru autoritatile locale si posibilitatea Guvernului de a distribui suma de un miliard lei doar catre unele primarii, pe baza anumitor criterii.

Practica ultimilor ani indica faptul ca actualul guvern, ca si fostele cabinete, a directionat catre primariile conduse de membri ai partidului care il sustin majoritatea fondurilor defalcate din TVA, sursa din care trebuie acoperite anul viitor cheltuielile cu bunurile si serviciile in unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

#bani primarii consilii judet, #ordonanta urgenta coalitie , #Administratia Locala