Comuna care aduce Europa in vatra satului, ca sa-si tina tinerii acasa

Vineri, 30 August 2013, ora 08:16
6426 citiri
Comuna care aduce Europa in vatra satului, ca sa-si tina tinerii acasa
Primaria comunei Bratca implementeaza un proiect cu fonduri europene de 2,5 milioane de euro

In satele rasfirate de pe Valea Crisului Repede, care compun comuna bihoreana Bratca, se traieste ca in Occident. Atinsi de un destin care i-a plasat mereu la granita dintre civilizatii, bratcanii au invatat sa traiasca in rezistenta. S-au stins imperii si regimuri, dar ei au supravietuit. Acum se lupta pentru o alta cauza: ispitele Europei, care le "rapeste" tineretul. Si, pentru a-i tine acasa, oamenii din "fruncea" satului si-au suflecat manecile si s-au pus pe accesat fonduri europene. "Ca sa vina Europa la noi, sa nu ne mai plece copiii, ca altfel ne mor satele", cum zice primarul Adrian Mateas.

Atestata documentar acum 600 de ani, asezarea bihoreana aruncata la granita cu judetele Salaj si Cluj, a avut o istorie agitata, aflandu-se totodata si la granita dintre civilizatii. Un cuib de romani in feudalismul maghiar al secolului XV, locuitorii din Bratca sunt cotropiti de turci in veacul al XVII-lea, iar apoi ajung pe mainile austriecilor. Vlaguiti de stapanirile straine, in urmatoarele doua secole satenii se implica in rascoalele pornite in inima Apusenilor, iar razboiul nu le da pace nici in secolul XX. In cele doua razboaie mondiale, oamenii au trait sub teroare, localitatea lor fiind pozitionata pe linia frontului romano-ungar.

Biserica de lemn de la Beznea

Dar iata ca incercarile i-au invatat pe bratcani o lectie valoroasa, sa ramana uniti. Pentru ca nu vor sa-si vada copiii cum parasesc vatra satului pentru tari straine, tinerilor din Bratca nu le lipseste nimic. In ultimii ani au fost investiti sute de mii de euro, obtinuti atat de la autoritatile romane, cat si prin diferite scheme de finantare: fonduri UE, ale Bancii Mondiale, SAPARD etc.

"Mai avem vreo 5.000 de locuitori, am fost mai multi. Tocmai de-aia ne luptam sa oferim conditii minime, sa devenim din nou ce-am fost odata", explica Adrian Mateas, care se afla in fruntea comunei de 12 ani.

Secatura Damis

Fonduri investite in infrastructura, educatie si cultura

Banii s-au investit in infrastructura rutiera, dar si in construirea si reabilitarea a patru scoli si pentru extinderea liceului din comuna. Elevii au scapat de orele de mers pe jos dupa achizitionarea a patru microbuze, un record la nivel national si urmeaza modernizarea caminelor culturale.

Atelierul de creatie

De altfel, comunitatea abunda de initiative culturale si recreative, de la ateliere de creatie, la expozitii de pictura si la campionate de biciclete. Ba mai mult, proprietarul unei ferme de lapte din zona a deschis si un muzeu cu obiecte vechi, traditionale, pe care l-a numit "Casa Proverbelor".

Ansamblul de dansuri populare "Bratcuta", format din 40 de tineri, colinda toata tara pe la concursuri si mai nou, vor primi costume populare traditionale specifice zonei, in cadrul unui proiect amplu, finantat cu fonduri europene care se ridica la suma de 2,5 milioane de euro.

Batranii fara familie, ingrijiti de intreg satul

Pe langa aceste achizitii care au ca scop "conservarea mostenirii culturale", proiectul presupune investitii in infrastructura, prin asfaltarea unui drum de sase kilometri si alte cateva strazi din comuna, dar si construirea unui centru pentru batrani, cu 40 de locuri. In comuna mai exista un centru de ingrijire similar, care activeaza in fostul spital.

"Solicitarile sunt mari si in momentul de fata. Copiii au plecat la oras sau in strainatate, dar si batranii si-au schimbat optica. Nu le considera azile si stiu ca le asigura confortul pe care poate ca nici nu il au acasa", a explicat viceprimarul comunei Bratca, Ionel Micula.

"Sa vina Europa la noi!"

Planurile de viitor se concentreaza pe activitati economice care sa creasca nivelul de trai al locuitorilor. Si cum poate fi ceva mai potrivit decat agroturismul, in acest colt de rai?

Camping Valea Bratcutei

Planurile de viitor schiteaza crearea unui centru de informare turistica cu bani europeni si alcatuirea unui nou plan de arhitectura al comunei, pentru transformarea satelor dupa model elvetian. Interesul turistic va creste si mai mult odata cu dezvoltarea gospodariei taranesti pentru crearea unor ferme zootehnice.

Primaria doreste infiintarea unui magazin in care taranii sa isi poata valorifica produsele din gradina si achizitia unei masini frigorifice care sa vina in ajutorul producatorilor locali de lapte, care au nevoie sa transporte produsele la centrele de procesare.

#fonduri europene Bratca, #investitii Bratca, #dezvoltare regionala , #Administratia Locala