Criza oraselor americane. Opt administratii au ales falimentul in doar trei ani

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 18:15
2231 citiri
Criza oraselor americane. Opt administratii au ales falimentul in doar trei ani

Falimentul orasului Detroit, candva capitala mondiala a automobilelor si una dintre metropolele cele mai prospere din lume, este cronica unei morti anuntate inca din anii 90 ai secolului trecut, cand crizei industriale i s-au adaugat depopularea si o administratie corupta, scrie sambata EFE intr-un comentariu.

Dar Detroit este al optulea oras sau comitat care incearca sa se puna la adapostul legii falimentului din 2011 si pana in prezent.

"Ceea ce s-a intamplat cu Detroit nu este foarte diferit de ceea ce s-a intamplat in fosta Germanie de Est: regiunea si-a pierdut ratiunea economica de a exista, iar tinerii au plecat. In Detroit nu au mai ramas suficienti oameni pentru a plati datoria istorica", a scris vineri economistul Edward Hugh.

Soarta orasului Detroit a inceput sa se schimbe in anii 60, cand producatorii auto au inceput sa deschida fabrici in alte state, unde nu existau sindicate, conventii colective sau planuri de pensie. La toate acestea s-a adaugat si intrarea pe piata din SUA a automobilelor importate din Japonia.

Cu mai putin de un an in urma, trei orase din California - San Bernardino, Stockton si Mamonth Lakes - s-au declarat in faliment.

In mai 2012, orasul Central Falls, din statul american Rhode Island (est), si-a anuntat falimentul, dupa ce a acumulat datorii de peste 4,8 miliarde de dolari. Procedura a fost autorizata de tribunale, in septembrie 2012.

Orasul industrial Harrisburg, din statul Pennsylvania (est), a solicitat intrarea in procedura de faliment, in octombrie 2011, dupa ani de lupta cu o datorie de 300 de milioane de dolari. Cererea orasului a fost respinsa pentru ca legile statului Pennsylvania interzic municipiilor sa recurga la aceasta metoda.

Si Jefferson County, cel mai mare comitat din statul Alabama (sud), a intrat in suspendare de plati in 2011, dupa ce a acumulat datorii de 4 miliarde de dolari, cea mai mare datorie, dupa Detroit.

Boise County, in Idaho (centru), s-a pus sub protectia legii falimentului in martie 2011, dupa ce nu si-a mai putut plati datoria de 5,4 milioane de dolari. Solicitarea a fost respinsa de un tribunal, dupa ce s-a ajuns la un acord cu creditorii.

In SUA, falimentul este un proces legal care permite unei persoane fizice sau juridice care nu-si mai poate onora obligatiile financiare sa fie descarcat de aceasta povara.

Legile federale permit guvernelor locale sa se declare in faliment cu conditia ca aceasta procedura sa fie permisa de legile statului in care acestea functioneaza. Fiecare stat impune propriile limite si stabileste anumite criterii.

De exemplu, in Montana majoritatea municipiilor se pot pune sub protectia legii falimentului, dar nu si comitatele. In schimb, in Georgia, procedura este interzisa cu desavarsire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment orase americane, #criza economica SUA, #datorii autoritati locale SUA, #faliment Detroit , #Administratia Locala