Doua orase din Ardeal se modernizeaza: Cluj si Brasov

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 07:30
5868 citiri
Doua orase din Ardeal se modernizeaza: Cluj si Brasov

Tot mai multe orase din provincie isi imbunatatesc infrastructura, incercand sa ajunga la standardele europene, unele chair depasind Bucurestiul. Cluj-Napoca si Brasovul sunt doua dintre acestea.

Transportul in comun este unul dintre cele mai importante "servicii" oferite de primariile oraselor mari, in special a oraselor istorice si turistice, unde cladirile aglomereaza zona centrala, iar locurile de parcare sunt la mare cautare.

Proiect de "ticketing" pentru transportul in comun din Cluj-Napoca

Pentru imbunatatirea transportului in comun, Primaria Cluj-Napoca are un proiect european prin care va fi dezvoltat sistemul de ticketing, care va fi functional, daca se tine cont de declaratia primarului Emil Boc, in octombrie 2014.

Acesta are in vedere toate componentele transportului in comun, de la modul de achizitionare al biletelor si modernizarea statiilor pana la optimizarea rutelor de transport si extinderea in Zona Metropolitana.

Proiectul prezentat de Primarie se ridica la 27 de milioane de lei, din care sase milioane de lei sunt suportate de bugetul local, iar restul vine din fonduri europene.

Acesta prevede modernizareaa 87 de statii de transport in comun si punerea in functiune a unui sistem modern de cumparare de bilete si abonamente, la orice ora din zi sau noapte.

Boc a anuntat ca termenul prevazut pentru finalizarea proiectului este 1 octombrie 2014, care este, in prezent, "gata in proportie de 12%", insa este un avans semnificativ pe mai multe planuri, o mare parte din echipamentele tehnice fiind deja achizitionate.

Pe langa cele 87 de statii, in proiect este inclusa si modernizarea unei suprafete de peste 1.100 de metri patrati din spatiu public (copertine, sisteme de iluminat, panouri de afisaj).

Sistemul automat de eliberare a legitimatiilor de calatorie are incluse 61 de automate de eliberare a legitimatiilor de calatorie, 136 de validatoare, 327 de validatoare dual in toate mijloacele de transport in comun si 327 computere de bord care inregistreaza datele din validatoare, descarca datele la punctele de transfer date prin wireless, incluzand un sistem GPS pentru detectarea pozitiei vehicolului in statii si transmiterea acesteia catre locatia principala.

Acestora li se adauga noua puncte de descarcare a datelor si sapte puncte de unde pot fi cumparate legitimatiile de calatorie. Automatele de vanzare a biletelor si cardurilor contactless au meniu in mai multe limbi, pentru inceput in romana, maghiara si engleza, putand fi introduse si altele.

Parcare cu plata prin SMS

Un alt proiect prin care Cluj-Napoca "s-a modernizat" este serviciul de plata a parcarii prin mesaj sms.

Pentru plata locului de parcare, se trimite un sms la numarul 7420 valabil in Vodafone, Orange sau Cosmote.Pentru o ora de parcare se transmite sms cu indicativul zonei (401 pentru zona 1, 402 pentru zona 2), urmat de numarul de inmatriculare al autoturismului.

Primaria va trimite inapoi un mesaj de confirmare a efectuarii platii, care cuprinde costul stationarii, zona tarifara, ora si minutul la care expira timpul de parcare. Tariful orar este de 0,45 euro+TVA, tarif include taxa de parcare (in prezent 2 lei/ora pentru o ora in zona 1, doua ore in zona 2) si costul mesajului text.

Parcarea este cu plata in Cluj-Napoca de luni pana sambata, intre orele 07.00 si 21.00. Acest sistem va fi disponibil pentru 3.250 de locuri de parcare din zona centrala a municipiului, marcate si semnalizate corespunzator.

Aquapark la Baile Someseni, reabilitate in parteneriat public-privat

Un alt proiect important, cu o valoare estimata la 20 de milioane de euro, este deschiderea Bailor Someseni. In acest priect, Primaria Cluj-Napoca, Consiliul Local si firma Baile Someseni Group se vor asocia pentru reabilitarii ansamblului "Baile Someseni", dar si pentru construirea unui aquapark.

Primaria Clujului va contribui la acest proiect cu 350.000 de euro, si va pregati si moderniza caile de acces, iluminatul public si spatiile verzi.

Complexul Baile Someseni va cuprinde si o baza de tratament cu ape minerale si termale.

Brasovul informatizeaza transportul in comun

Dupa mai multe proiecte de modernizare anuntate de Primarie, Brasovul va avea un sistem de transport in comun.

Proiectul pentru managementul informatizat al trabsportului in comun din Brasov include, printre altele, un sistem de taxare automata, unul de management al vehiculelor, precum si unul pentru informarea calatorilor.

Valoarea estimata a acestui proiect este de aproape 24 de milioane de lei (5,33 milioane euro), fara TVA, iar proiectul are finantare europeana. Pentru atribuirea contractului, Primaria Brasov organizeaza licitatie, termenul limita de depunere a ofertelor fiind la jumtatea lunii ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiecte infrastructura, #brasov cluj , #Administratia Locala