Dragnea: Autoritatile locale vor primi credite doar pentru investitii si co-finantare in 2014

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 11:04
1856 citiri
Dragnea: Autoritatile locale vor primi credite doar pentru investitii si co-finantare in 2014

Suma care va fi alocata anul viitor autoritatilor locale pentru creditare, de cel putin 800 milioane de lei, cat a fost plafonul maxim in 2013, va fi destinata investitiilor si co-finantarilor pentru programele europene, si nu pentru arierate, a declarat joi viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

"Plafonul de creditare pentru autoritatile locale pe care l-am stabilit in acest an cu Ministerul Finantelor Publice a fost de 800 milioane de lei. Constatand nivelul urias de arierate al autoritatilor locale, nu numai FMI, ci si noi (Guvernul - n.r.), s-a luat decizia corecta, dupa parerea mea, de a acorda imprumuturi pentru a stinge arieratele, pentru ca altfel riscau sa intre in faliment.

Pentru anul viitor este discutat un plan, un plafon, care este cel putin cat a fost pana acum, eu sper sa fie mai mult, care nu va fi destinat arieratelor, va fi destinat pentru investitii si co-finantari de programe europene", a afirmat Dragnea, viceprim-ministru si ministru Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la o conferinta pe tema dezvoltarii regionale organizat la Arenele BNR.

El a aratat ca plafonul va fi probabil impartit, dupa discutii cu Ministerul Finantelor Publice, pe categorii de unitati administrativ-teritoriale, respectiv o parte importanta pentru municipii, una pentru judete si alta pentru zona rurala.

"Astea sunt discutii pe care le vom finaliza impreuna. Important este ca anul viitor va fi un an in care banii de imprumuturi vor fi folositi pentru investitii si vor fi sprijinite si stimulate UAT-urile (unitati administrativ-teritoriale - n.r.) care au potential foarte mare, care pot beneficia de credit si pot genera efect de multiplicare", a mai spus Dragnea.

La inceputul lunii iunie, Ministerul Finantelor a prevazut un plafon de 800 milioane lei de imprumuturi pentru autoritatile locale, pentru achitarea arieratelor. Initial fusesera alocati 500 milioane de lei, dupa care plafonul a fost suplimentat la 680 milioane lei, respectiv la 800 milioane lei.

#credite autoritati locale 2014, #Dragnea bani autoritati locale, #arierate Dragnea, #investitii autoritati locale , #Administratia Locala