Economia la tara. Gottlob, comuna in care se traieste mai bine ca la oras Reportaj

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 07:50
7525 citiri
Economia la tara. Gottlob, comuna in care se traieste mai bine ca la oras Reportaj

Gottlob este o comuna din judetul Timis, care nu are mai mult de 2.200 de suflete. Traiesc bine din munca pamantulu si se implica in treburile urbei. In timpul liber, femeile fac sezatori la clubul Femina, barbatii merg sa-si sustina echipa de fotbal si sa admire majoretele. Au cinematograf, parc si terenuri de sport. Edilii sunt gospodari si au invatat sa atraga fonduri europene de milioane de euro. O comuna ca un oras!

Nastor Gheorghe este primar in Gottlob de 9 ani. Inainte a fost primar si in comuna Lovrin, care ulterior a devenit Gottlob.

El s-a ocupat de organizarea Festivalului Lubenitei si sustine proiectele locale: plateste pentru costumele dansatorilor de dansuri populare, sustine producatorii locali de lubenita si le face materialele promotionale.

Cea mai mare parte a locuitorilor din comuna Gottlob se ocupa cu agricultura. Desi se "lauda" in mod special cu lubenita, gottlobenii cultiva si legume.

Milioane din fondurile europene

Comuna de 2.000 de locuitori a aplicat pentru proiecte europene in valoare totala de peste 4 milioane de euro. Gottlobenii au planuri mari. Vor sa isi refaca cinematograful, sa construiasca o cresa sau sa-si pietruiasca drumurile.

"Am implementat un proiect: am pietruit 11 km de drum in extravilan. Proiectul a fost de un milion de euro prin masura 125A la APDRP(n.red Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit). In momentul de fata am mai accesat 140.000 de euro pentru reabilitatea unui cinematograf in parteneriat cu o comuna din Ungaria", a spus pentru Business24 Vasile Bledea, referent achizitii publice in cadrul primariei din Gottlob.

Si autoritatile nu s-au oprit aici. Mai exista un proiect de 3 milioane de euro depus la APDRP pentru care nu s-a primit inca un raspuns.

"Am mai depus un proiect si inca asteptam aprobarea de la APDRP pentru un proiect comun de 3 milioane de euro: Modernizarea unui drum comunal, cresa cu doua grupe si organizare targ traditional pentru pepeni. Asteptam sa fim notificati. Este in cadrul masurii 322", a adaugat Bledea.

Bugetul anual al comunei este de 380.000 de lei adica in jur de 86.000 de euro.

Fabricuta de impodobrie a bradului de Craciun

In comuna Gottlob functioneaza o singura fabrica de prelucrarea maselor plastice, podoabe si ornamente de Craciun la care lucreaza vreo 50-60 de persoane. Cea mai mare parte a locuitorilor lucreaza in agricultura.

"Restul care nu sunt in agricultura, lucreaza la Sannicolau Mare la fabricile Zoppas sau Delphi. Fac naveta 25 de km, merg cu autobuzul", a spus Bledea.

In timpul liber, gottlobenii au activitati dintre cele mai diverse. Comuna are o organizatie pentru femei, trupa de majorete, echipa de fotbal si chiar o trupa de dansuri populare. Si toata lumea se implica.

Lubenita de Gottlob, fructul care da dependenta

La mijlocul lunii august, de cinci ani, la Gottlob se aduna peste 2.500 de oameni pentru a petrece de Festivalul lubenitei. Se canta, se danseaza si se vinde multa lubenita. Comuna din Timis este recunoscuta pentru pepenele rosu pe care il vand producatorii locali.

Nastor Gheorghe, primarul din Gottlob, spune ca pepenele verde cultivat la ei este de o calitate net superioara celui din Dabuleni, drept dovada, si oltenii vin si cumpara lubenita din Gottlob. Autoritatile locale "au pus umarul" la crearea unui brand.

"Producatorii din Gottlob au sepci, tricouri, etichete cu zona din care provin. In plus, avem incheiat un contract cu o firma care ne inregistreaza la OSIM "lubenita de Gottlob", deci o branduim ca sa ne protejam producatorii", a spus Nastor Gheorghe, primarul din Gottlob.

In plus, producatorii din Gottlob au si un slogan scris pe tricouri.

"Pe spate au scris: 'Acest produs provoaca dependenta', spune cu mandrie Dumbrava Nicolino Sebastian, referent la primaria din Gottlob.

Petrecerea este deschisa de formatia de majorete din Gottlob. 13 fete se pregatesc un an intreg pentru a dansa in fata participantilor la festivalul de la Gottlob.

"Eu ma pricep sa numar ovine, bovine, nu majorete. Pentru asta trebuie sa vorbiti cu coordonatoarea lor. Si ea a fost majoreta si acum invata o noua generatie", a spus Dumbrava.

Organizatia Femina - cum se implica femeile din sat

Sotia domnului primar si cumnata lui se ocupa de clubul Femina, organizatie care functioneaza de mai bine de 6 ani. 15 de femei din comuna participa saptamanal la intalnirile organizatiei.

"Am ajutat femeile mai in varsta din localitate sa ajunga la medic la oras, am cumparat lemne pentru persoanele care nu au avut pentru iarna. La Festivalul Lubenitei pregatim o masa pentru toti participantii. Avem evenimente de 1 si 8 martie. Iarna ne intalnim in fiecare luni seara, iar vara o data la doua saptamani. Intalnirile au loc intr-o sala la primarie", a spus Anisoara Martin, membra a organizatiei Femina.

Fara dans popular nu se putea

Comuna este reprezentata la competitiile nationale de Trupa Gottlob, formata din 5 perechi de dans. Trupa este condusa de aceeasi Anisoara Martin, care este si membra a organizatiei pentru femei.

"Sunt instructor si coregraf. Am fost pe 6 iulie la Tulcea si Sulina cu dansul ucrainean, unde am luat locul 2 din 12 perechi participante. La Sulina, 4 ore am fost pe vapor, din care 3 ore si jumatate am dansat pe vapor, si eu alaturi de trupa mea, dar imi place, nu ma plang", marturiseste Anisoara Martin.

Si agenda este incarcata pentru trupa de dans din Gottlob.

"Pe 4 august mergem la Zilele Jimboliene cu dansul german. Pe 31 august mergem la festivalul smochinelor in Moldova Noua", a adaugat Anisoara Martin.

Comuna are si o echipa de fotbal in divizia D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gottlob economie, #economie comuna Gottlob, #reportaj Gottlob, #Gottlob Romania, #lubenita Gottlob , #Administratia Locala