Luna mai, marcata de mitinguri de protest

Luni, 03 Mai 2010, ora 11:17
1278 citiri
Luna mai, marcata de mitinguri de protest

Un nou sezon de proteste sociale incepe luni in Romania, cu actiuni ale functionarilor publici, si va continua pe tot parcursul lunii mai cu mitinguri, pichete si greve generale ale angajatilor din administratia locala, fermierilor, crescatorilor de bovine si profesorilor, informeaza NewsIn.

Federatia functionarilor publici Columna, afiliata CNSLR Fratia, va incepe protestele de luni. In perioada 3-7 mai, cate 150 de functionari publici afiliati federatiei vor picheta sediul guvernului, timp de doua ore zilnic.

Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de aplicarea legii unice de salarizare in sistemul bugetar.

Protestatarii cer revenirea la veniturile de anul trecut si respectarea contractelor colective de munca.

Miercuri, pe 5 mai, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie va incepe greva generala.

Astfel, 50.000 de angajati din primarii, consilii locale si judetene, dar si din alte institutii din subordinea acestora, vor intrerupe lucrul.

Si in acest caz nemultumirile sunt legate de efectele legii unice de salarizare - eliminarea unor sporuri si neplata orelor suplimentare.

In plus, functionarii publici se plang si de disponibilizarile anuntate la stat.

Zilele urmatoare, Alianta Sed Lex - care reprezinta mare parte din functionarii publici ai administratiei centrale - va stabili daca va intra in greva generala alaturi de colegii din administratia locala.

Nu doar bugetarii vor organiza proteste, Federatia Agrostar anuntand ca peste 4.000 de fermieri vor iesi in strada in 11 mai in Capitala daca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu introduce in OUG 44/2008 un articol pentru exceptarea micilor producatori de la inregistrarea la Registrul Comertului pentru a vinde in piete.

Fermierii care vor iesi in strada vor cere rezolvarea problemelor in agricultura, dar si demisia ministrului Mihail Dumitru.

Si crescatorii de bovine si-au anuntat, vineri, la Rasnov, intentia de a declansa proteste si de a-si aduce animalele in Piata Victoriei, in perioada 15-21 mai, daca nu isi vor primi subventiile nationale si pe cele provenite de la Uniunea Europeana.

Sindicalistii Cartel Alfa vor sa organizeze un mars in jurul Parlamentului in zilele in care legea unica a pensiilor va fi supusa votului din parlament, in prima jumatate la lunii mai, intre 10 si 15 mai.

Sindicalistii cer rezolvarea a trei probleme referitoare la legea pensiilor, legea salarizarii unice si salariul minim garantat.

Nemultumiri sunt si in randul dascalilor, care ameninta cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat incepand cu sfarsitul lunii mai.

In acest fel dascalii vor boicota sfarsitul anului scolar, daca vor pune in practica amenintarea ca nu vor incheia situatia scolara a elevilor.

Pe langa slariile mici, sindicalistii din invatamant se plang si de Legea Educatiei Nationale, prin care se elimina titularizarea din sistem si este trecuta clasa a IX-a in ciclul gimnazial. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Zeci de angajați Google au participat la proteste în birourile companiei din New York și California. Gigantul IT are un contract de peste un miliard de dolari cu guvernul israelian, însă tot...
#bugetari, #greva, #mitinguri, #protest , #Administratia Locala