Primaria Capitalei: Ratingul acordat de S&P este neconcludent

Vineri, 23 Martie 2012, ora 10:10
1363 citiri
Primaria Capitalei: Ratingul acordat de S&P este neconcludent

Primaria Capitalei afirma ca ratingul Municipiului Bucuresti, acordat in 2011 de agentia Fitch Ratings, reprezinta credibilitate ridicata, in timp ce calificativul dat de Standard and Poor''s, din cauza caruia, potrivit PDL, orasul va atrage mai putine investitii, este unul neconcludent.

"Din august 2009, Municipalitatea Bucuresti nu mai are contract de servicii de evaluare cu agentia Standard and Poor''s, din motive care tin strict de agentia de rating".

"Asa cum municipalitatea a declarat zilele precedente, institutia noastra a facut toate demersurile pentru incheierea unui nou contract de servicii de rating, insa reprezentantii agentiei S&P nu au putut indeplini conditiile legale in vigoare privind achizitiile publice.

Consideram ca ratingul acordat (BB) este neconcludent, pentru ca nu a existat un acord contractual cu Standard and Poor''s, iar municipalitatea nu a avut cadrul legal pentru furnizarea de informatii necesare unei evaluari complete si corecte", spun reprezentantii primariei.

Bucuresti, in 2011, "BB+"

Dupa incheierea contractului cu Standard and Poor''s, pentru a prezenta garantie fata de investitori, Municipiul Bucuresti a fost evaluat in 2011 de agentia internationala Fitch Ratings, obtinand un calificativ de rating in crestere, de la "BB+" la "BBB-", potrivit acelorasi surse.

Acest calificativ, considera cei din primarie, reprezinta credibilitate ridicata, caracter investitional si, datorita acestui calificativ acordat in baza informatiilor complete, Municipiul Bucuresti se poate imprumuta in conditii avantajoase.

Municipalitatea mai subliniaza ca, avand in vedere ca obligatiunile de 500 de milioane de euro contractate in 2005 trebuie rambursate in 2015, primarul general Sorin Oprescu a solicitat Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), inca din iulie 2011, aprobarea unui imprumut de 800 de milioane de euro pentru restructurarea emisiunii de obligatiuni si pentru realizarea proiectelor de investitii publice de interes local.

CGMB a respins insa, in noua randuri, proiectul de hotarare privind contractarea imprumutului.

"In conditiile in care CGMB va aproba contractarea creditului de 800 mil. euro, Municipalitatea se va putea imprumuta de pe pietele internationale in conditii avantajoase, in virtutea calificativului de rating BBB- acordat de agentia Fitch Ratings", mai spun reprezentantii Primariei Capitalei.

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat joi ca Bucurestiul va atrage mai greu investitorii straini din cauza faptului ca agentia Standard & Poor''s a retrogradat Bucurestiul chiar in perioada in care municipalitatea ar trebui sa obtina un imprumut de 800 de milioane de euro, lucru imputabil lui Sorin Oprescu.

Voinescu a precizat ca bucurestenii plati mai multe dobanzi, deoarece "scot mai multi bani din buzunar pentru a plati dobanzi, dintr-un singur motiv, Sorin Oprescu a guvernat Capitala".

Municipalitatea a anuntat ca, la 19 martie, a fost informata de Agentia de rating Standard & Poor''s asupra deciziei de a scadea rating-ul de credit al municipiului Bucuresti de la "BB+" la "BB". Primaria considera ca decizia de scaderea a ratingului ar fi fost luata "pe baza unor informatii insuficiente si neactualizate privind Municipiul Bucuresti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bucuresti rating, #Standard and Poors rating Bucuresti, #retrogradare rating Bucuresti , #Administratia Locala