Primaria Capitalei si-a redus bugetul la sfarsit de an cu 478 de milioane de lei

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:07
2154 citiri
Primaria Capitalei si-a redus bugetul la sfarsit de an cu 478 de milioane de lei
Foto: b365.realitatea.net

Consilierii generali au aprobat, in sedinta de miercuri, a doua rectificare negativa a bugetului din acest an al Capitalei, cu peste 478 de milioane de lei, RADET si RATB nefiind afectate de aceasta decizie.

Proiectul privind rectificarea negativa a bugetului Capitalei a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si opt abtineri, la sedinta fiind prezenti 35 de consilieri. Abtinerile au fost in randul consilierilor PDL.

Astfel, bugetul din acest an al Capitalei se rectifica in minus cu 478.643.540 de lei.

Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, au fost diminuate veniturile mai multor institutii, printre care aparatul Primariei Municipiului Bucuresti, Administratia Strazilor Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, precum si alte institutii de cultura.

Astfel, din cei peste 478 de milioane de lei, 430 de milioane de lei au fost luati din bugetul pentru activitatea proprie a Primariei Capitalei, 23 de milioane de la

Administratia Strazilor, capitolul reparatii curente, 14,9 milioane de lei din bugetul ALPAB si 4,13 milioane de lei de la Administratia Cimiterelor si Crematoriilor Umane.

Alti 6,79 de milioane de lei au fost luati la rectificare din bugetele Administratiei Gradina Zoologica si Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, dar si din bugetele teatrelor Nottara, Þandarica, Metropolis si Masca.

Potrivit proiectului de hotarare, pentru reducerea cheltuielilor din bugetul municipalitatii a fost prevazuta initial si duminuarea bugetelor RADET cu 46,5 milioane de lei si RATB cu 38,9 milioane de lei.

Consilierii generali nu au fost insa de acord cu reducerea bugetelor celor doua regii de la capitolul subventii, proiectul de rectificare negativa fiind votat cu un amendament propus de grupul USL.

Astfel, potrivit amendamentului votat inainte de aprobarea rectificarii bugetare, bugetele RADET si RATB nu se dimineaza cu sumele respective si raman asa cum au fost votate la inceputul anului.

De asemenea, suma de investitii pentru lucrarile la obiectivul "Strapungerea Buzesti-Berzei-Uranus" a fost suplimentata cu 20 de milioane de lei, de la 65.012.000 de lei la 85.012.000 lei.

Sumele care nu au fost taiate din bugetele RADET si RATB vor fi asigurate pe masura ce Ministerul Finantelor vireaza bani Capitalei din cotele defalcate pe impozite si taxe. In cazul in care acestea nu vor fi achitate in totalitate, ele vor fi inregistrate ca datorie si platite in primele luni ale anului viitor.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, dupa aprobarea rectificarii negative a bugetului Capitalei, ca subventiile RADET si RATB nu sunt afectate, cetatenii urmand sa beneficieze de "aceeasi protectie pe care au avut-o si o vor avea".

Edilul a mai spus ca suplimentarea sumelor pentru investitii la obiectivul "Strapungere Berzei-Buzesti-Uranus" a fost necesara pentru ca lucrarile au fost deja facute.

"Cetatenii beneficiaza de aceeasi protectie de care vor beneficia in continuare, subventiile RADET si RATB nu sunt afectate. Unele investitii au primit bani pentru lucrarile care au fost facute", a precizat Oprescu.

In cazul datoriei cu care ar putea ramane municipalitatea, reprezentantii Primariei Capitalei spera ca aceasta sa fie stinsa inainte de incheierea anului sau daca Guvernul isi va onora promisiunea de a plati municipalitatii banii pe care-i datoreaza de la Stadionul "Lia Manoliu".

Edilul Capitalei a mai spus ca, asa cum a facut si pana acum, va solicita Guvernului plata acestei datorii.

Prima rectificare negativa a bugetului Capitalei a fost aprobata de consilierii generali in 29 noiembrie. Atunci, bugetul din acest an al Capitalei a fost rectificat atat la venituri, cat si la cheltuieli in minus cu suma de 178.609.000 de lei.

Rectificarea negativa nu a afectat subventiile RADET si RATB.

Municipalitatea arata in raportul de specialitate al proiectul de hotarare ca o cauza care a dus la rectificarea negativa a bugetului este "neincasarea semnificativa a cotelor din impozitul pe venit" in primele zece luni ale anului.

Totodata, municipalitatea preciza ca, din motive economice obiective, nu au putut fi valorificate unele active financiare si nefinanciare la nivelul planificat initial, fiind vorba in primul rand de cabinetele medicale, amenzile de la Politia Locala si veniturile ce urmeaza sa fie recuperate de la persoanele care au beneficiat de consolidarea locuintelor din fonduri de la bugetul de stat si bugetul local.

Tot printre motivele prezentate in raportul de specialitate al proiectului se afla si "neincasarea semnificativa a veniturilor de la bugetul de stat in anul 2012", printre care cea mai importanta este participarea Guvernului la finantarea Stadionului National.

Municipalitate are in vedere "schimbarea drastica a politicii de venituri proprii, incepand chiar din anul 2013, in paralel cu restituirea unitatii financiare si patrimoniale a Bucurestiului, prin inlaturarea neajunsurilor de fond ale bazei legale de venituri acordata in prezent de lege Municipiului in raport cu sectoarele Capitalei."

Bugetul Capitalei pentru 2012 a fost aprobat la sfarsitul lunii martie de consilierii generali, fiind in valoare de peste 4,6 miliarde de lei, aproape egal cu cel din 2011, cand a fost de 4,5 miliarde de lei.

Sursele bugetului local al Capitalei sunt constituite din venituri proprii reprezentand impozite, taxe si alte venituri locale si cotele defalcate din impozitul de venit, sume de la bugetul de stat, imprumuturi, venituri proprii ale institutiilor, sume din fonduri europene.

In bugetul Capitalei cheltuielile de personal reprezinta aproximativ 7,5 procente, cheltuielile cu bunurile si serviciile reprezinta 28,45 la suta, subventiile diferitelor regii sunt 22,15 la suta, iar cheltuielile de investitii reprezinta aproximativ 30 la suta. Datoria publica a municipalitatii reprezinta aproximativ cinci procente din buget.

#rectificare negativa buget Capitala, #buget Municipiul Bucuresti, #rectificare buget 2012 Capitala, #reduceri buget Capitala , #Administratia Locala