Primariile trebuie sa isi reduca arieratele cu 5% lunar

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 17:57
2048 citiri
Primariile trebuie sa isi reduca arieratele cu 5% lunar

Primariile au obligatia de a-si reduce arieratele (datoriile mai vechi de 90 de zile) cu 5% lunar, in timp ce institutiile publice subordonate, finantate integral din venituri proprii, trebuie sa isi reduca arieratele cu 3% lunar, se arata intr-o Nota a Guvernului referitoare la proiectul de buget pe anul 2013.

In cazul in care nu vor respecta aceasta obligatie, autoritatile locale vor pierde finantarea prin transferurile de bani de la bugetul de stat, prin cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale.

Este pentru prima data cand legea bugetului de stat prevede in mod expres o astfel de obligatie, in contextul in care autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au convenit reducerea arieratelor administratiei locale de la 832 milioane lei la 300 de milioane de lei, conditie pentru incheierea cu succes a acordului stand-by preventiv.

"Ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unitatilor subdiviziunilor administrativ-teritoriale care inregistreaza arierate au obligatia sa diminueze lunar volumul acestora cu cel putin 5%, calculat la soldul lunii anterioare.

Ordonatorii de credite ai institutiilor publice de subordonare locala, finantate integral din venituri proprii, care inregistreaza arierate, au obligatia sa diminueze lunar volumul acestora cu cel putin 3%, calculat la soldul lunii anterioare", precizeaza documentul guvernamental.

In cazul nerespectarii acestor prevederi, directorii directiilor generale de finante publice sisteaza alimentarea atat cu cote, defalcate din impozitul pe venit, cat si cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

De asemenea, ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita plafoanelor aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arierate primarii, #FMI arierate primarii, #datorii primarii FMI , #Administratia Locala