Bloomberg: Iohannis ar putea instala un guvern mult mai deschis mediului de afaceri

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 12:47
7868 citiri
Bloomberg: Iohannis ar putea instala un guvern mult mai deschis mediului de afaceri
Foto: Euro Munca

Rasturnarea de situatie survenita in turul II al alegerilor prezidentiale din Romania face valuri si peste Ocean, unde victoria lui Klaus Iohannis este privita ca o surpriza.

Recuperarea celor 10 procente fata de contracandidatul Victor Ponta si apoi impingerea rezultatului spre o diferenta neta in favoarea sa ii fac pe analistii americani sa vada in victoria liderului Opozitiei un prim semn de destramare a coalitiei guvernamentale.

Chiar daca Ponta a recunoscut infrangerea sa in competitia pentru postul de conducator al Romaniei inca dinainte de anuntarea rezultatelor partiale, demisia acestuia din functia de prim-ministru nu intra in calcule deocamdata, observa reporterii publicatiei Bloomberg.

Fenomenul Iohannis

"Totul a decurs fenomenal", a exclamat Klaus Iohannis la inchiderea urnelor de vot in tara. Liderul Opozitiei unite, Klaus Iohannis, este primar al Sibiului din 2000, perioada in care a reusit sa confere valente europeane burgului transilvanean, impunandu-l drept Capitala Europeana a Culturii in 2008. "Romanii sunt adevaratii eroi ai acestei zile prin prezenta masiva la urne in incercarea de a-si apara dreptul la vot", a mai adaugat Iohannis. Acesta a obtinut o victorie la diferenta mare (54,50 % fata de 45,49 %) fiind primul membru al unei etnii minoritare din Romania ales in mod democratic in fruntea statului.

Este o situatie inedita, daca este sa luam in calcul faptul ca relatiile romanilor cu alte etnii sunt in multe cazuri incordate, asa cum se observa din evolutia relatiilor dintre romani si etnicii maghiari, de exemplu. Dupa o campanie in care a insistat pe eradicarea coruptiei si intarirea intitutiilor Justitiei, Iohannis a reusit sa intoarca votul romanilor in favoarea sa.

Detronarea lui Ponta

Aproximativ 64% dintre alegatorii romani si-au exprimat votul in turul al II-lea al alegerilor prezidentiale din Romania, in crestere cu peste 11 procente fata de turul I. Pentru social-democratul Ponta, 42 de ani, liderul coalitiei guvernamentale, lovitura decisiva a constat in ignorarea criticilor privind modul de organizare al alegerilor pentru romanii aflati in afara granitelor tarii.

"Iohannis va folosi instrumentele aflate la indemana pentru a submina in Parlament influenta coalitiei construita de Ponta. Are o sansa mare de a-l detrona pe Ponta si a instala un guvern mult mai deschis mediului de afaceri decat a fost cel al actualei coalitii, chiar daca acest efect nu va fi vizibil in termen mediu", considera Tsveta Petrova, analistul firmei Eurasia Group din New York.

Banca Nationala a Romaniei a deschis ziua cu un curs de 4,425 lei pentru un euro, in timp ce dobanda obligatiunilor guvernamentale a cazut cu 0,02%, pana la 2,75%, conform datelor prelucrate de Bloomberg. Noaptea victoriei lui Iohannis a fost marcata in toate orasele mari ale tarii de manifestari de protest impotriva modului in care guvernul a organizat alegerile in centrele de votare de peste hotare si de marsuri de triumf ale sustinatorilor noului presedinte.

"Vreau sa le arat copiilor mei ca traim intr-o tara democratica si cine ameninta dreptul nostru de a vota trebuie sa plateasca", a explicat Rebeca Ion, unul dintre demonstrantii iesiti pe strazile Bucurestiului dupa inchiderea urnelor de votare. 10.000 de persoane au cerut demisia Guvernului Ponta dupa ce posturile de televiziune din Romania au aratat cozile imense formate de alegatorii romani la Londra, Paris, Madrid, Munchen si alte orase europene.

Cu Guvernul, la raport

Cresterea economica pe ultimul trimestru a depasit asteptarile analistilor economici, dar acest lucru reprezinta doar un mic pas pentru adoptarea monedei unicei europene in 2019 de catre Romania. In cadrul campaniei electorale dominate de scandaluri politice, prim-ministrul Ponta a apucat sa promita marirea pensiilor si salariilor in incercarea de a-si castiga electoratul. Reducerea contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale a starnit de asemenea ingrijorarea oficialilor de la FMI si Uniunea Europeana, care au anuntat ca vor dori sa poarte discutii mai precise cu guvernantii dupa incheierea alegerilor pentru desemnarea noului presedinte.

"Se poate ca discutiile sa fie mult mai dure de aceasta data. Angajamentul guvernului pentru 2015 prevede mentinerea unui deficit de 1,4%, in timp ce noile estimari ale Comisiei Europene arata ca Romania va atinge un deficit de 2,8% in cursul anului viitor", explica Irin Cretu, analist in cadrul NBG Securities Bucuresti.

#alegeri Romania, #alegeri prezidentiale Romania, #Klaus Iohannis noul guvern, #Klaus Iohannis presedinte , #Administratia Prezidentiala