Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bugetul pentru 2012, in plenul Parlamentului

Bugetul pentru 2012, in plenul Parlamentului


Proiectele bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 vor intra astazi in dezbaterea plenului reunit ale celor doua Camere, dupa ce comisiile de specialitate au finalizat, saptamana trecuta, adoptarea celor doua acte normative.

Comisiile parlamentare de buget-finante au aprobat vineri, cu 20 de voturi "pentru", 10 voturi "impotriva" si doua abtineri, proiectul bugetului de stat pentru anul 2012.

De asemenea, comisiile de buget, finante au avizat favorabil, vineri, fara amendamente, proiectul bugetului de asigurari sociale de stat pe 2012, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, precizand ca acesta este de 44,132 miliarde de lei.

Parlamentarii din cele doua comisii au dezbatut proiectul de buget timp de patru zile, nefiind acceptate decat cateva amendamente.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si-a exprimat speranta ca si in plen "bugetele sa treaca la fel de repede".

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Palatul Cotroceni, ca pactul stabilit de principalii lideri UE la Bruxelles nu afecteaza cu nimic proiectul de buget pe 2012 transmis Parlamentului de catre Guvern.

La Consiliul European de iarna s-a stabilit ca tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.

Noua guvernanta fiscala presupune caa bugetele trebuie sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerata respectata daca deficitul structural anual nu va depasi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.

De asemenea, Consiliul European a stabilit ca regulile vor fi introduse in sistemele legislative nationale ale statelor membre, la nivel de Constitutie sau echivalent. Reglementarile vor include un mecanism automat de corectie care se va declansa in cazul unei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corectie, in baza principiilor indicate de Comisia Europeana. Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictia sa verifice transpunerea acestor reglementari la nivel national.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2598 ori