Cheltuielile pentru medicamentele compensate ar creste cu 1,5% daca s-ar actualiza lista

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 14:25
1707 citiri
Cheltuielile pentru medicamentele compensate ar creste cu 1,5% daca s-ar actualiza lista

Romania are nevoie de o suplimentare cu 1,5% a bugetului de medicamente compensate pentru a acoperi nevoile pietei, potrivit unui studiu Cegedim.

In prezent, sunt compensate medicamente de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezinta 60% din totalul celor eliberate pe baza de prescriptie, iar daca lista ar fi actualizata cu tratamentele noi care sunt in asteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creste cu 1,5%.

Statul roman trebuie sa aloce 94,3 milioane de lei, cu 1,5% mai mult fata de suma disponibila in prezent, pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule noi, care sunt in asteptare inca din anul 2007.

"In prezent, in Romania sunt compensate medicamente in valoare de 6,415 milioane de lei, ceea ce reprezinta 60 la suta din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Pentru actualizarea listei cu numarul integral de molecule care se afla acum in asteptare, statul roman ar trebui sa aloce in plus suma de 94,3 milioane de lei in primul an", a declarat directorul general Cegedim Romania, Petru Craciun.

Dintre moleculele aflate in asteptare, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, sunt antibiotice si antivirale, dar si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, pentru cei cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

"Vorbim de o crestere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5 la suta - suma comparabila cu fondurile alocate proiectului pentru constructia salilor de sport in scoli si in licee in anul 2010. Intr-adevar, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar consideram ca acum este momentul sa se faca investitii si la capitolul sanatate", a spus directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

El a precizat ca sunt milioane de pacienti in Romania care ar beneficia de o recuperare mai rapida, de un tratament mai eficient, cu mai putine efecte adverse, daca lista de medicamente compensate ar fi actualizata cu tratamentele noi care sunt in asteptare de mai bine de cinci ani.

#medicamente Romania, #medicamente compensate Romania, #buget medicamente Romania , #Administratia Publica