Comisarii europeni invata Romania cum sa cumpere avioane din Portugalia

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 11:23
1626 citiri
Comisarii europeni invata Romania cum sa cumpere avioane din Portugalia

Ministrul apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca Romania a primit de la doi comisari europeni scrisori privind procedura de achizitie a avioanelor F-16 din Portugalia, dar a dat asigurari ca procedura va respecta normele europene in materie.

Dobritoiu, care a participat la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ministri ai apararii, a precizat ca a avut discutii bilaterale cu omologul portughez.

"L-am informat asupra faptului ca la Bucuresti s-a luat o decizie in sensul achizitionarii a 12 avioane F-16 si ca in perioada urmatoare se vor face toate demersurile guvernamentale pentru a incepe negocierile", a spus ministrul roman.

Intrebat daca exista vreo nemultumire a Comisiei Europene privind faptul ca aparatele vor fi achizitionate fara licitatie, Dobritoiu a mentionat ca doi comisari europeni au trimis scrisori referitoare la procedura, dar nu stie sa existe vreo problema.

"In mod expres nu stiu, e adevarat ca am primit in ultimul timp doua scrisori de la doi comisari europeni in legatura cu procedura de achizitie a avioanelor F-16 din Portugalia, dar i-am asigurat ca achizitia se va face in stricta conformitate cu directiva 81, deja adoptata in cadrul legislativ intern, cat si cu directiva 43. Cele doua directive nu ne pun in situatia de a incalca vreo prerogativa", a afirmat Corneliu Dobritoiu.

Romania da 500 de milioane de euro pe 9 avioane

Romania cumpara avioane militare din Portugalia

Ministerul Apararii Nationale achizitioneaza noua avioane americane F-16 second-hand din Portugalia pentru a-si reinnoi flota aeriana de lupta. Suma vehiculata pentru achizitie este de 500 milioane de euro.

Investitie totala de 3 miliarde euro pentru avioane fara pilot

Romania si alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achizitiona si a opera in comun cinci avioane fara pilot concepute de americani, in cadrul unui program de supraveghere aeriana in Europa.

Treisprezece state NATO, intre care Germania, Italia, Romania si Statele Unite, vor investi un miliard de euro in achizitionarea unor avioane de recunoastere fara pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americana Northrop Grumman, a anuntat miercuri un oficial al Aliantei Nord-Atlantice.

Romania si alte 12 state NATO dau miliarde de euro pe avioane fara pilot

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#achizitie avioane Portugalia, #comisari europeni avioane Romania, #achizitie avioane Romania , #Administratia Publica