Criza se vede si in cifrele OSIM: Companiile nu se mai inghesuie sa inregistreze marci

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 13:21
2061 citiri
Criza se vede si in cifrele OSIM: Companiile nu se mai inghesuie sa inregistreze marci

Inregistrarile de marci noi in Romania s-au redus cu 33% in primele noua luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2008. Numarul cererilor de brevet a ramas aproximativ constant, a declarat purtatorul de cuvant al OSIM.

In primele noua luni ale acestui an s-au inregistrat 7.880 de cereri de marci, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, cand s-au inregistrat 11.816 cereri de marci. Totodata, numarul cererilor de brevet de inventie a ramas aproximativ constant, inregistrandu-se 690 de cereri in primele noua luni din 2012, comparativ cu 767 in acelasi interval din 2008, scrie Newsin.

"Aceasta situatie reflecta in mod real situatia economica. O economie bazata pe comert si mai putin pe productie genereaza un numar ridicat de cereri de protectie pentru marci. 2006 a fost anul premergator al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Aparitia unei amenintari cu extinderea unilaterala a efectelor (valabilitatii) marcilor europene si pe teritoriul Romaniei a generat un mare numar de cereri de marca ce a depasit mult asteptarile noastre (peste 14.000 cereri in 2006). In timp, lucrurile s-au linistit si consideram ca s-a ajuns la un numar normal de cereri de marca", a declarat purtatorul de cuvant al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Florin Popa.

In ceea ce priveste cererile de brevet, purtatorul de cuvant al OSIM sustine ca diferenta se explica prin finantarea oscilanta a cercetarii, prin veniturile relativ reduse ale inventatorilor individuali sau spontani, in conditiile in care pentru multe categorii de solicitanti la OSIM se practica reduceri de pana la 80% la taxe.

"Lipsa de interes a economiei romanesti pentru creatiile tehnice ale inventatorilor individuali, finantarea precara a acestei categorii pentru a-si deschide propriile afaceri ce se pot naste din propriile inventii", a mai spus Popa.

Romanii sunt mai putin dispusi sa cumpere produse realizate cu tehnologii romanesti

Acesta a subliniat ca potentialul economiei romanesti in ceea ce priveste numarul de cereri de brevet se inscrie in trendul tuturor tarilor europene.

"Desigur ca o tara ca Germania cu un numar de cereri de peste 50.000 de cereri in ultimii ani si cu o politica coerenta in privinta sustinerii acestei activitati nu sufera foarte mult daca numarul de cereri scade la 45.000 - 47.000. Este insa competitia cu tarile amintite care ii mobilizeaza. In Romania se pare ca si piata reactioneaza atipic. Romanii sunt mai putin dispusi sa cumpere produse realizate cu tehnologii bazate pe inventii romanesti decat produse straine. De multe ori insa cumparatorii se mai si pacalesc cu produse de import", a mai spus purtatorul de cuvant al OSIM.

Acesta sustine ca, din practica pietei, se poate usor observa ca produsele de pe piata din Romania nu sunt concurate, asa cum ar trebui, de produsele romanesti.

"Exista deja un top al firmelor exportatoare din Romania despre care se spune ca au scos tara din criza. Cu siguranta ele contribuie. Am iesit insa din criza? Creatiile pe baza carora se fac exporturi, rar sunt ale lucratorilor romani", a mai spus Popa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OSIM marci noi Romania, #OSIM braduri noi Romania, #OSIM marci europene , #Administratia Publica