Deutsche Welle, despre alegerile din Romania: O schimbare politica neincheiata

Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:20
1863 citiri
Deutsche Welle, despre alegerile din Romania: O schimbare politica neincheiata

Alegerile locale au marcat o schimbare politica semnificativa, mai ales in Bucuresti, dar de data aceasta este mai greu de anticipat ce se va intampla la legislativele din toamna, considera Deutsche Welle.

Dupa aceste alegeri s-ar parea ca PDL isi organizeaza rezistenta in cateva judete din Transilvania. Clujul este, in orice caz, ultima reduta a unui partid care a suferit o mare infrangere.

Potrivit numaratorii paralele a partidelor, PDL ar fi castigat si primaria muncipiului (Emil Boc) si presedintia consiliului judetean. Uniunea Social Liberala a castigat Capitala si patru din sase sectoare, dar PDL a pierdut peste tot in Bucuresti.

Exista si alte cateva victorii semnificative in tara ale USL, cum este cea de la primaria Craiova sau de la presedintia Consiliului judetean Suceava, in rest rezultatele fiind oarecum, previzibile.

Potrivit numaratorii paralele a PDL, fostul partid de guvernamant ar fi reusit sa obtina la capatul acestor alegeri 21% din voturi, iar USL 51%, dar aceste date sunt contestate de USL.

Primele rezultate partiale oficiale (care se mai pot schimba pe parcurs), arata ca USL a obtinut la consiliile judetene 52.06%, iar PDL abia 13,25%. Totusi este de semnalat ca PDL a candidat in multe locuri sub alte nume, ("miscare", "alianta", "uniune" etc) in cadrul unor asocieri cu alte partide. Or, daca am aduna toate aceste "resturi", se mai obtin 8,43%, care ar putea fi atribuite, practic, tot Partidului Democrat Liberal, scrie sursa citata.

Consiliile judetene, indiciu pentru legislative

A existat o traditie in Romania ca la alegerile locale, votul pentru consiliile judetene sa fie retinut ca indiciu important pentru ce s-ar putea intampla la alegerile legislative. Dar daca va fi adoptat sistemul majoritar, toate aceste calcule nu mai conteaza.

Votul pentru consiliile judetene este un vot proportional, care se regasea aproape identic in votul pentru parlament, desfasurat in aceleasi circumscriptii judetene. In sistemul circumscriptiilor uninominale (fara corectie proportionala), statistica votului politic pe judete nu mai este insa relevanta. De aceea ne gasim pentru prima data intr-o situatie cu totul noua.

Potrivit datelor partiale cu semnificatie proportionala, pe locul al treilea se afla Partidul Poporului - Dan Diaconescu, care a obtinut 8,02%, urmat de UDMR cu 7,22%, samd. Dar daca UDMR ar putea sa-si reproduca proportia acesta in Parlament (tinand cont de derogarile facute la legea electorala), celelalte partide nu se mai pot astepta la acest lucru. Este de banuit ca USL va obtine mai mult de 52%, iar PDL mai putin de 20%, dar, fara o analiza atenta in fiecare colegiu, orice predictie este foarte riscanta.

De exemplu, Partidul Civic Maghiar, care a fost sustinut puternic in aceasta campanie de presedintele Parlamantului de la Budapesta, a obtinut in vot proportional abia 0,75%, iar Partidul Popular Maghiar din Transilvania 0,55%. Este posibil insa ca PCM sau PPMT sa castige mai mult prin vot uninominal sau, dimpotriva, sa nu obtina niciun mandat.

De asemenea se vede ca Partidul Poporului-Dan Diaconescu a obtinut un numar de voturi important, tinand seama de prezenta sa politica reala in teritoriu, dar care nu il ajuta prea mult in sistem majoritar. Cele 8% ale PPDD ar putea insemna zero mandate in Parlament.

Toate acestea ne arata ca lupta politica nu este incheiata si ca predictiile sunt nesigure. Daca votul majoritar va fi in cele din urma adoptat, abia la toamna am putea observa adevarata dimensiune a schimbarii politice.

#alegeri locale Romania Deutsche Welle, #alegeri locale Romania presa straina , #Administratia Publica