Discutii Romania-SUA despre oportunitatile de investitii

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 09:25
1322 citiri
Discutii Romania-SUA despre oportunitatile de investitii

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a accentuat oportunitatile deosebite oferite de piata romaneasca pentru investitorii americani intr-o intrevedere avut marti cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice, Marie Yovanovitch.

Tema predilecta a celor doi oficiali a fost Parteneriatul Strategic, cu accent pe dimensiunea sa economica.

Marie Yovanovitch a coordonat echipa americana de negociatori pentru Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul al XXI-lea intre Romania si SUA, adoptata la 13 septembrie 2011.

Potrivit MAE, discutia celor doi oficiali s-a concentrat pe eforturile comune care trebuie intreprinse pentru punerea in aplicare a prevederilor Declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, adoptata la 13 septembrie 2011, cu prilejul vizitei la Washington a presedintelui Romaniei.

MAE urmareste aprofundarea cooperarii cu comunitatile de afaceri americane

Cei doi inalti oficiali au convenit continuarea consultarilor stranse pentru identificarea proiectelor prioritare de cooperare, pe fiecare dintre domeniile mentionate in cuprinsul Declaratiei. Documentul marcheaza, in viziunea ambelor parti, trecerea relatiei bilaterale intr-o noua etapa, calitativ superioara, trasand, totodata, liniile principale pentru consolidarea si dezvoltarea, in continuare, a acesteia.

Secretarul de stat Doru Costea a subliniat importanta acordarii unei atentii sporite dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, valorizata insuficient pana in momentul de fata. Oficialul roman a accentuat oportunitatile deosebite oferite de piata romaneasca pentru investitorii americani, exprimand dorinta MAE de aprofundare a cooperarii cu organizatiile reprezentative din Romania ale comunitatii de afaceri americane.

Eforturile Romaniei in sprijinirea proceselor de constructie in statele din Balcani, apreciate de Washington

In cadrul intrevederii a fost discutat, de asemenea, rolul Romaniei in sprijinirea proceselor de constructie democratica in statele din Balcani, Caucaz si Asia Centrala, precum si din nordul Africii si Orientul Mijlociu, Marie Yovanovitch aratand ca eforturile de pana in prezent ale Romaniei s-au bucurat de o apreciere deosebita din partea Administratiei de la Washington, precizeaza MAE.

Marie Yovanovitch ocupa functia de adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euroasiatice din cadrul Departamentului de Stat din iunie 2011, capacitate in care gestioneaza relatiile Statelor Unite cu tarile nordice, baltice si central-europene.

Anterior ocuparii acestei pozitii, Yovanovitch a fost ambasador al SUA in Armenia (2008-2011) si Republica Kargazstan (2005-2008). De-a lungul carierei sale diplomatice, a activat in Ucraina (adjunct al sefului de misiune) si la Moscova, Londra, Ottawa si Mogadishu.

Absolventa a Universitatii Princeton, cu o diploma in Istorie si Studii Rusesti, Yovanovitch este vorbitoare fluenta de limba rusa. A studiat la Institutul Puskin si a obtinut un Master of Science la Universitatea Nationala de Aparare. A primit, totodata, premiul pentru "Diplomatie in domeniul drepturilor omului" si Ordinul Prezidential pentru Serviciu Remarcabil (Distinguished Service Award).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Doru Costea, #MAE oportunitati Romania, #sua , #Administratia Publica