Fiecare spital va stabili valoarea coplatii percepute pacientilor la externare

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 09:40
2067 citiri
Fiecare spital va stabili valoarea coplatii percepute pacientilor la externare

Fiecare spital trebuie sa stabileasca cat anume va fi coplata pe care pacientii o vor plati la externare, nivelul acesteia trebuind sa se situeze intre 5 si 10 lei, iar pentru decedati este posibil ca familia sa fie scutita de la plata, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Asa cum spune legea adoptata anul trecut, privind coplata, trebuie sa stabilim o limita minima si o limita maxima si, mai departe, prin negocieri sa se stabileasca formula exacta de aplicare de catre fiecare spital in parte. In proiectul de contract-cadru, care este pe site, pentru transparenta, se va gasi ca avem o limita minima de 5 lei si o limita maxima de 10 lei, urmand ca nivelul efectiv pentru fiecare spital in parte sa fie aprobat de consiliul de administratie al fiecarui spital", a spus ministrul.

Intrebat de jurnalisti daca aceasta plata va fi perceputa pentru fiecare zi de spitalizare, ministrul a infirmat aceasta varianta si a subliniat faptul ca pacientii vor plati doar o singura data, la externare.

"Vorbim de coplata pe caz externat, deci se plateste o singura data de catre pacient cand se externeaza", a explicat Nicolaescu.

Jurnalistii l-au intrebat pe ministrul Sanatatii si cine achita coplata pentru pacientii care au decedat in spital, iar acesta a spus ca fiecare unitate spitaliceasca va reglementa aceasta problema.

"In mod normal, noi ne referim la cazuri de patologii obisnuite, nu la alte situatii care intra pe alte tipuri de internari, si aceste cazuri sunt foarte rare. In aceasta situatie, probabil consiliul de administratie va putea sa absolve familia persoanei respective. Numai ca eu cred ca acele cazuri sunt chiar izolate si, ca atare, noi vorbim de o procedura generala si nu de una exceptionala ca aceasta", a explicat Nicolaescu.

Coplata va reprezenta venit propriu al spitalului.

Pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

Prevederile sunt cuprinse in proiectul Contractului cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013 - 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Documentul prevede introducerea coplatii pentru spitale, pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, nivelul minim al coplatii fiind de 5 lei, iar cel maxim este de 10 lei.

Coplata va fi perceputa de la 1 martie 2013.

#coplata spital, #coplata spitale Romania, #coplata spital 2013 , #Administratia Publica