Fitch: Cresterea cheltuielilor publice scade increderea in Romania

Joi, 08 Martie 2012, ora 19:01
1509 citiri
Fitch: Cresterea cheltuielilor publice scade increderea in Romania

Majorarea cheltuielilor publice in Romania ar avea ca efect nu doar cresterea deficitului bugetar, ci si amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte, prin scaderea increderii pietelor, potrivit Fitch Ratings.

Scenariul de baza luat in calcul este ca Romania va respecta tintele incluse in programul cu FMI si Uniunea Europeana. Pana in prezent, Romania a respectat programul extern, iar Fitch va continua sa ia in considerare performantele fiscale si economice, in evaluarea ratingului de tara.

Un derapaj de la tintele fiscale, in special daca este provocat de masuri permanente care amplifica riscul unei indepartari de la obiectivele pe termen mediu, ar fi o evolutie negativa, a declarat analistul Fitch Gergely Kiss.

"In opinia Fitch, majorarea neasteptata a cheltuielilor publice nu ar creste doar deficitul bugetar, ci ar amplifica si riscul unor efecte adverse indirecte, prin scaderea increderii pietelor", a aratat Kiss.

Primele de risc mai mari ar creste costurile finantarii, atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat, iar acest canal indirect este in special relevant avand in vedere tensiunile financiare ridicate din Europa.

"In plus, o majorare a salariilor nominale care ar depasi cresterea productivitatii va conduce in ultima instanta la inflatie, punand in pericol succesul trendului dezinflationist observat in ultimele trimestre, se arata in comentariul Fitch.

Presedintele Traian Basescu a declarat in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

#Fitch Ratings Romania, #cheltuieli publice Fitch Ratings, #Fitch economie Romania , #Administratia Publica