Frecvente Cosmote, Orange si Vodafone, scoase la licitatie in 2012

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 13:33
2828 citiri
Frecvente Cosmote, Orange si Vodafone, scoase la licitatie in 2012

Frecventele radio disponibile din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone vor fi scoase la licitatie in prima parte a anului 2012 de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Am ales licitatia pentru ca este solutia cea mai echitabila, mai corecta si mai transparenta, care ne va permite in acelasi timp sa maximizam eficienta utilizarii spectrului si sa realizam valoarea reala a acestei resurse limitate a statului roman, in beneficiul concurentei si utilizatorilor".

"Solutia aleasa ofera sanse egale operatorului care are licenta 3G, dar care nu detine in prezent dreptul de utilizare a frecventelor in benzile de 900 si 1800 MHz, limitand spectrul pe care un operator il poate obtine in benzile de frecventa sub un GHz la maximum 20 de MHz urmarim existenta pe piata romaneasca a cel putin patru operatori care sa poata concura in conditii egale" a precizat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Licitatia de spectru este organizata pentru prima oara in Romania pentru 365 MHz

Licitatia de spectru este organizata pentru prima oara in Romania pentru 365 MHz din care la ora actula sunt dispobili 145 MHz. Tot in cadrul acestei licitatii va fi cuprins si spectrul spectrul digital, cel din banda superioara de 2600 MHz, care este administrat partial de Ministerul Apararii Nationale, dar care il va pune la dispozitie in prima parte a anului viitor.

"Exista suficient spectru pentru furnizarea in bune conditii de servicii de comunicatii electronice mobile de catre mai multi operatori decat avem in acest moment pe piata. Vom scoate cel mai probabil 5 blocuri de 5 MHz cantitate suficienta de spectru pentru a furniza servicii de voce de buna calitate, respectiv servicii 3 G si chiar 4 G", a aratat seful ANCOM.

Licitatia va permite si intrarea unor noi competitori pe piata romaneasca. Licitatia va avea loc in prima parte a anului viitor. Pana atunci, Autoritatea va concepe un design detaliat al licitatiei, pe care il va supune consultarii publice. De asemenea, licitatia va fi conceputa astfel incat sa asigure conditii egale, nediscriminatorii, proportionale si transparente pentru toti operatorii interesati sa activeze pe piata romaneasca.

Orange Romania si Vodafone Romania vor trebui sa achite 6,4 milioane de euro catre bugetul de stat

Autoritatea va face toate demersurile si pentru eliberarea si includerea in licitatie a benzilor de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale.

Licitatia a fost testata in mai multe tari, cea mai recenta fiind in Grecia care obtinut peste 380 de milioane de euro pentru o banda de frecventa similara cu cele pe care le va scoate la licitatie si ANCOM. In contextul in care Romania este deja acoperita cu mai multe retele de comunicatii mobile si penetrarea este de 110%, selectiile comparative, care pun accentul pe viteza si dimensiunea dezvoltarii de infrastructuri, sunt mai putin justificate in acest moment.

ANCOM a decis ca licentele Orange si Vodafone sa fie prelungite pana la 31 decembrie 2012, urmand ca noile licente sa intre in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, in cazul benzilor detinute in prezent de Orange Romania si Vodafone Romania, si, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, in cazul benzilor detinute in prezent de Cosmote.

Pentru prelungirea licentelor, Orange Romania si Vodafone Romania vor trebui sa achite catre bugetul de stat o taxa de licenta. Guvernul a aprobat valoarea de 6,4 milioane de euro a taxei de licenta pentru fiecare operator, valoare proportionala cu sumele platite la obtinerea licentelor in anul 1996, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorilor istorice ale licentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Vodafone Orange frecvente radio, #licitatie frecvente radio Romania , #Administratia Publica