Gitenstein: Nici romanii n-au incredere in procesul de achizitii, dar investitorii!

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 15:02
1446 citiri
Gitenstein: Nici romanii n-au incredere in procesul de achizitii, dar investitorii!

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat marti ca investitorii americani nu sunt incurajati sa vina in Romania, in conditiile in care 90% dintre romani spun ca nu au incredere in procesul de achizitii publice.

O analiza publicata marti de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arata ca 90% dintre romani cred ca procesul de achizitii publice din Romania este unul corupt, astfel ca exista o grava problema de credibilitate privind cheltuirea banilor publici.

"Vrem sa vedem mai multi investitori americani aici, dar daca 90% dintre romani nu cred in sistem, de ce ar face-o investitorii americani? (...) Credem ca achizitiile publice trebuie sa fie transparente si corecte, pentru a intari democratia si pentru a consolida pietele".

"Romania ar atrage mai multi investitorii straini. (...) Procesul trebuie realizat cu integritate, iar procesele de privatizare sa nu fie impiedicate cu nimic. Privatizarile pot asigura eliberarea unor resurse importante pentru Romania", a precizat ambasadorul, in cadrul unui eveniment organizat de IPP.

Gitenstein: Achizitiile publice sa fie neutre din punct de vedere tehnologic

Oficialul american a apreciat ca toate ministerele trebuie sa faca achizitii intr-un sistem transparent, sublinind ca este esential ca licitatiile pentru achizitiile publice sa fie neutre din punct de vedere tehnologic.

"Astept cu nerabdare extinderea sistemului electronic de achizitii publice dincolo de faza de documentatie aferenta ofertei. Facand public si modul in care sunt aplicate contractele de achizitie se va asigura transparenta deplina, de la faza de oferta, pana la cea de aplicare a prevederilor contractului".

"Odata extins si imbunatatit sistemul electronic de achizitii publice, este de asemenea important ca toate entitatile care efectueaza aceste achizitii, inclusiv companiile de stat, autoritatile centrale si locale si beneficiarii fondurilor structurale, sa il utilizeze la intregul sau potential in efectuarea de achizitii", a precizat Gitenstein.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a aratat ca este important ca entitatile publice sa continue consultarile deschise cu reprezentantii companiilor si ai organizatiilor de afaceri, precum Amcham.

"Valorificand competentele si cunostintele lor, veti reusi sa imbunatatiti si mai mult sistemul electronic de achizitii publice si sa comtinuati reformele reglementarilor in domeniul achizitiilor publice. (...) Noi si companiile americane prezente in Romania vom sustine eforturile Romaniei de a continuare a procesului de reforma economica, inclusiv reforma procesului de achizitii publice", a mai spus ambasadorul.

In acelasi timp, Gitenstein a salutat recenta revizuire a caietelor de sarcini pentru achizitiile din sectoare cheie, precum tratarea apelor uzate, energie si infratsructura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#achizitii publice, #declaratii ambasador America, #achizitii publice declaratii Gitenstein , #Administratia Publica