Primaria Capitalei pregateste reguli noi pentru taximetristi

Joi, 14 Februarie 2013, ora 17:37
2193 citiri
Primaria Capitalei pregateste reguli noi pentru taximetristi

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a explicat, ca vrea sa introduca noi reguli pentru taximetristi, care prevede, printre altele, un program de maxim 8 ore pe zi.

Primarul a declarat ca nu este de acord taxiurile din judetul Ilfov sa opereze permanent in Bucuresti si nici cu inchirierea autorizatiilor de taximetrie. Mai mult, Oprescu a cerut ca programul de lucru al taximetristilor sa fie de maxim opt ore pe zi.

In ceea ce priveste tariful practicat de taximetristi, Oprescu spune ca nu Primaria stabileste limita minima.

Oprescu a afirmat ca tariful este stabilit de companiile de taxi din piata. Actuala legislatie nu permite taximetristilor independenti sa-si spuna parerea in privinta tarifului minim.

"Actuala legislatie nu-i permite taximetristului independent sa-si spuna parerea asupra unui pret si sa lucreze pe tariful stabilit de el. Ci il obliga sa se duca la dispecerat sa ia pretul pe care il stabileste dispeceratul", a aratat Oprescu, precizand ca acest sistem duce la evaziune fiscala, la negocierea pretului cu clientul si nu in ultimul rand la refuzul taximetristului de a nu onora cetatenii, precum si la neutilizarea aparatului de taxat sau chiar inselarea clientului.

Oprescu a dat exemplu companiei Cobalcescu care a cerut majorarea tarifului la 1,7 lei/kilometru (de la 1,4 lei-n.r.), primaria aproband acest tarif. Insa cetatenii au migrat la companiile mai ieftine.

Totodata, primarul Capitalei a mai aratat ca noua Lege a taximetriei ar trebui sa prevada doar posibilitatea ca firmele de taxi sa lucreze cu conducatori auto atestati profesional si numai pe baza de contract de munca, nu ca in prezent pe baza de contract de prestari servicii sau contracte de asociere in participatiune.

"Pentru cresterea sigurantei circulatiei si respectarea legislatiei muncii, am cerut ca programul de lucru al taximetristilor sa fie de maxim opt ore pe zi, cu mentiunea ca aceasta conditie trebuie sa fie inscrisa obligatoriu in contractul de munca, deoarece, in prezent, unii lucreaza mai mult de opt ore, iar patronii le trec in cartea de munca doar doua ore", a mai spus Oprescu.

Edilul sef al Capitalei a adaugat ca isi doreste ca proiectul noii Legi a taximetriei "sa tina seama de realitatea din strada" si sa nu fie redactat "la comanda unor proprietari de firme de taxi", prin diverse grupuri de interese.

#Oprescu taximetrie, #Oprescu pret taxi, #Oprescu declaratii taxi , #Administratia Publica