Seful Consiliuliu Fiscal: Datoria Romaniei devine "problematica"

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 14:01
1964 citiri
Seful Consiliuliu Fiscal: Datoria Romaniei devine "problematica"

Romania trebuie sa foloseasca eficient banii publici pentru atingerea tintei de 3% deficit structural, a declarat Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal.

"O solutie este sa imbunatatesca eficienta cheltuirii banilor publici. Sa va dau un exemplu. Daca ne uitam la partea de investitii, intre 2001 si 2010 Romania a avut cea mai mare alocare din PIB din Uniunea Europeana la capitolul de investitii."

"Cu toate acestea, Romania are cea mai proasta infrastructura din Europa. Deci, in mod cert, nu vreau sa intru in alte discutii, dar in mod cert putem spune ca banii sunt cheltuiti ineficient. Am putea obtine rezultate mult mai mari cu aceeasi bani pe care ii cheltuim", a declarat Dumitru.

Dumitru a adaugat ca Romania se apropie de o limita "problematica" a datoriei publice.

"Ce inseamna introducerea lui 3% in evolutia datoriei publice? Acest lucru ma forteaza la o scadere a datoriei publice. Acum avem 1,8% din PIB dobanzi la datoria publica. Reducerea datoriei pe termen lung are efecte pro si contra".

"O tara ca Romania, care are o datorie deja de aproape 40% din PIB, cu o adancime destul de redusa a pietelor financiare, cu o credibilitate destul de redusa la nivel international, probabil ca ne apropiem de o limita a datoriei publice care devine problematica".

"60% din PIB nu exista ca reper pentru Romania, nu ar trebuie sa il luam in seama, este mult prea mult pentru o tara ca Romania", a precizat el.

#Ionut Dumitru bani publici, #deficit structural Romania, #investitii Romania PIB , #Administratia Publica