Reforma din Sanatate: 4.000 de disponibilizari si opt autoritati regionale

Sambata, 16 Martie 2013, ora 13:20
2550 citiri
Reforma din Sanatate: 4.000 de disponibilizari si opt autoritati regionale
Foto: Jurnalul.ro

Prin reorganizarea Directiilor de Sanatate Publica se vor realiza opt autoritati de sanatate regionale, cu personalitate juridica, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a estimat ca prin reorganizarile de la nivelul ministerului, al DSP-urilor si al caselor judetene de sanatate, se vor reduce aproximativ 3.000 - 4000 de posturi.

Ministrul Sanatatii a spus ca tot in urma reorganizarii se va face o economie anuala de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirectionati pentru imbunatatirea unor programe nationale precum cel pentru oncologie.

"Putem sa gasim banii in interiorul sistemului fara sa apelam la buget. Vrem sa profesionalizam managementul sistemului de sanatate", a punctat Nicolaescu.

El a aratat ca personalul din DSP-urile care vor fi reorganizate, va trece, o parte, la consiliile judetene sau la cele municipale, o parte la autoritatea regionala, iar medicii si asistentele vor fi directionati catre spitale.

In ceea ce priveste personalul care urmeaza sa fie disponibilizat acesta va fi, potrivit ministrului, protejat "prin efectul legii", dupa ce reprezentantii Ministerului Sanatatii vor fi discuta in acest sens cu cei ai Ministerului Muncii.

Se vor infiinta noi agentii nationale, subordonate direct ministerului

Nicolaescu a precizat ca cel mai tarziu pana pe 15 mai va fi finalizat procesul normativ privind reorganizarea, urmand ca apoi sa fie emise actele subsidiare acestora - hotarari de guvern sau ordinele de ministru.

Ministrul Sanatatii a aratat ca din minister vor fi reduse 40 de posturi urmand ca numarul angajatilor sa ajunga de la 290 la 250.

Demnitarul a subliniat ca in cursul acestui an s-ar putea infiinta Centrul National pentru Programe de Sanatate si Agentia Nationala de Achizitii si Investitii in Sanatate. Totodata, vor fi reorganizate Institutul national de Sanatate Publica si cel de Medicina Legala.

"Toate aceste agentii pe care le infiintam sunt subordonate direct Ministerului Sanatatii", a mai spus Nicolaescu.

Referindu-se la casele judetene de sanatate, ministrul a explicat ca dupa reorganizarea acestora fiecare judet va avea "o structura" care nu va mai face "un proces birocratic", ci va lucra doar in slujba cetateanului.

El a spus ca este de preferat o reforma "din mers" decat o legislatie care ar putea intarzia efectele cu cativa ani si a adaugat ca reforma in sanatate inseamna si controlul costurilor.

"Reforma in sanatate nu mai poate fi amanata. Anul 2013 va fi anul schimbarilor radicale in sistemul de sanatate. Reforma se face de catre noi numai pentru cetateni, pentru pacienti", a conchis ministrul Eugen Nicolaescu.

#reforma sanatate, #reorganizare sistem sanatate, #disponibilizari Sanatate, #reducere costuri Sanatate , #Administratia spitalelor