Anca Boagiu: Romania va ramane un sustinator al Drumului Matasii

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 17:12
1332 citiri
Anca Boagiu: Romania va ramane un sustinator al Drumului Matasii

Romania va ramane un sustinator al Drumului matasii si are ca tina nationala proiecte privind realizarea unor conexiuni importante pentru legatura Asia-Caucaz, a declarat, joi, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, in cadrul celei de a IX-a Intrevederi Anuale a Comisiei Interguvernamentale a Coridorului de Transport Europa-Caucaz-Asia (CIG TRACECA).

"Ne-am stabilit ca tinta nationala proiecte privind realizarea unor conexiuni importante pentru legatura Asia-Caucaz. Romania si-a propus sa joace un rol cheie in politica regionala din domeniul transporturilor si in acest sens am mizat si o vom face in continuare pe pozitia strategica a Portului Constanta la Marea Neagra", a spus Boagiu.

Seful MTI a precizat ca, din acest punct de vedere, Romania si-a propus sa dezvolte mai multe conexiuni la Marea Neagra folosind Portul Constanta, respectiv Conexiunea Marea Neagra - Ungaria (prin Canalul Dunare - Marea Neagra), Conexiunea Marea Neagra - Bulgaria - Serbia - Ungaria - Austria (prin Canalul Dunare Marea Neagra) si Conexiunea Marea Neagra - Republica Moldova - Ucraina si Conexiunea Republica Moldova - Romania - Bulgaria.

Aceasta considera ca, desi acest proiect a inceput in anii "90, ca un proiect politic si tehnic, in prezent a devenit unul economic".

"Daca la inceput dialogau prin noi guvernele noastre, acum suntem aici reprezentantii societatilor si economiilor noastre. Asteptarile sunt altele (...). In primul rand, fortele pietei internationale sunt astazi principalul nostru judecator.

Construirea unui coridor poate incepe cu acorduri guvernamentale, dar se finalizeaza doar atunci cand piata privata considera profitabil tranzitul prin acel coridor, iar acesta devine profitabil atunci cand tranzitul de marfuri de-a lungul sau devine nu doar ieftin, rapid, ci si sigur", a subliniat Anca Boagiu.

Romania a preluat joi, prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, presedintia anuala a Comisiei Interguvernamentale a Coridorului de Transport Europa-Caucaz-Asia (CIG TRACECA) pentru o perioda de un an, mandatul fiind preluat de la Republica Moldova.

Din Comisia CIG TRACECA fac parte 13 state membre din regiunea extinsa a Marii Negre, Caucazul de Sud si Asia Centrala, iar la lucrarile de joi participa si doua state cu statut de observator, respectiv Turkmenistan si Lituania.

#Boagiu parteneriate Romania, #presedintie Coridor transport Asia Caucaz , #Administratia strazilor