Intretinerea drumurilor nationale si autostrazilor - 1 miliard de euro intre 2008-2012

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:16
2011 citiri
Intretinerea drumurilor nationale si autostrazilor - 1 miliard de euro intre 2008-2012

Valoarea contractelor multianuale de intretinere a drumurilor nationale si autostrazilor din Romania in perioada 2008 - martie 2012 depaseste un miliard de euro (5 miliarde de lei), potrivit informatiilor remise vineri de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Valoarea totala a contractelor, valabile in perioada 2008 - 31 martie 2012, este de 4,45 miliarde lei, fara TVA, reprezentand peste un miliard de euro, potrivit sursei citate. Multe dintre contracte, incheiate pentru fiecare Sectie de Drumuri Nationale, au fost semnate pe parcursul anului 2008.

Pentru intretinerea celor doua autostrazi au fost alocate 101,16 milioane lei, fara TVA, pentru Autostrada Bucuresti - Pitesti, inclusiv Centura Pitesti, iar pentru Autostrada Bucuresti - Cernavoda au fost alocate 121,90 milioane de lei, fara TVA.

Intretinerea include atat deszapezirea drumurilor nationale si a autostrazilor, cat si lucrari de protectie, reparatii sau aducere la starea initiala a acestor drumuri in cazul unor situatii in care drumul este afectat de cauze naturale, alunecari de teren, ninsoare sau de incalcarea normelor legale privind portanta in cazul transporturilor de marfa.

CNADNR va organiza, incepand cu luna februarie, licitatii pentru serviciile de intretinere curenta a drumurilor nationale si in perioada 2012 - 2014 in zona Bucurestiului si la alte trei directii de drumuri.

Valoarea totala a contractelor este de 205 milioane de euro, fara TVA, urmand ca in prima parte a anului sa fie scoasa la licitatie intretinerea a 8.700 de kilometri de drumuri nationale, potrivit anuntului companiei.

Noile contracte contin clauze stricte pentru a asigura respectarea parametrilor de calitate. In acest sens, pentru neindeplinirea totala a unei comenzi, prestatorul va plati daune compensatorii in cuantum de 20% din valoarea comenzii, iar pentru neindeplinirea partiala a unei comenzi prestatorul va plati daune compensatorii in cuantum de 10% din valoarea comenzii.

Totodata, pentru neexecutarea totala a unei comenzi prestatorul va plati daune compensatorii de 100.000 euro, iar in cazul unei defectiuni prestatorul va inlocui utilajul defect in maximum doua ore de la constatare.

Utilajele de deszapezire (inchiriate) vor fi dotate cu GPS (pentru monitorizare si evidenta activitatii) si cu softul aferent, furnizand orele de functionare si traseele parcurse, care vor fi atasate la situatiile de lucrari, mai prevede contractul cadru ce urmeaza sa fie incheiat cu fiecare directie de drumuri

#intretinere drumuri Romania, #cost intretinere drumuri romania , #Administratia strazilor