"Ne paste" o criza dubla: apa si alimentele

Marti, 22 Februarie 2011, ora 12:54
3147 citiri
"Ne paste" o criza dubla: apa si alimentele

Gestionarea proasta a apei si existenta celor 3 milioane de hectare nelucrate ar putea cauza o criza dubla, una a apei potabile si una alimentara, ca declarat marti Vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Ioan Zamfir, citat de NewsIn.

"Trebuie sa gestionam apa potabila, cum fac de exemplu cei din Singapore sau Tenerife, care o aduc de pe continent. De asemenea, apa pluviala (apa gri, cum i se spune) trebuie si ea folosita.

Eu cred ca de fapt nu se permite forarea apei de la mare adancime. (...)

Simt ca ne aflam pe o planeta extrem de fragila. Vorbim de sustenabilitate, dar noi insine agresam natura si suntem departe de a realiza sustenabilitatea.

Apa de pe pamant, in proportie de 96% este sarata, iar 3% este sub forma de gheata, in timp ce 1% este potabila, dar din aceasta, 60% este folosita in irigatii", a declarat marti, la Forumul National de Agricultura, Ioan Zamfir.

Totodata, vicepresedintele LAPAR a afirmat ca "ne-ar putea paste" si o criza alimentara, cauzata de existenta a trei milioane hectare nelucrate.

In plus, Ioan Zamfir considera ca uneori legumele sunt chiar mai scumpe decat carnea.

"Agricultura romaneasca a fost abandonata de catre autoritatile romane. Avem 3 milioane de hectare nelucrate, o sursa importanta de recolte pe care am abandonat-o.

Fiecare hectar ar putea produce trei tone de grau, adica 9 milioane tone grau in total.

Daca inmultim cu 250 euro, cat este in prezent tona de grau, ar iesi o suma suficient de mare care ne-ar salva de a incheia contracte dezavantajoase", a precizat reprezentantul LAPAR.

Potrivit acestuia, autoritatile ar trebui sa intretina aceste terenuri si sa le mentina fara buruieni.

LAPAR este o federatie la nivel national, constituita prin colaborarea asociatiilor profesionale teritoriale, din agricultura si a producatorilor.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a fost constituita cu scopul de a reprezenta agricultorii si interesele generale ale acestora, in relatiile cu structurile administratiei centrale, ale puterii executive, legislative si judecatoresti, cu alte organisme si federatii, interne si internationale. 

#criza, # criza apa potabila, # criza alimentara, # criza apa potabila, # criza dubla, # agricultura , #Apa potabila